Türkonfed 16. Girişim Ve İş Dünyası Zirvesi

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, son 30 yılda OECD ülkeleri içinde gelir dağılımını en fazla düzelten...

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, son 30 yılda OECD ülkeleri içinde gelir dağılımını en fazla düzelten ülkenin 'Türkiye' olduğunu belirterek, Türkiye'nin OECD ortalamalarının uzağında olduğuna ve önümüzdeki dönemde bunun daha iyi bir noktaya taşınması gerektiğine işaret etti.

Ankara Genç İşadamları Derneği (ANGİAD) ev sahipliğinde düzenlenen 'TÜRKONFED 16. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi' Sheraton Otel'de gerçekleştirildi. Programa, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner katıldı. Yılmaz, yaptığı konuşmada, orta gelir tuzağının bugünkü raporun konusu olduğunu belirterek, özellikle bölgesel boyutun orta gelir tuzağıyla ilişkilendirilmesinin, Türkiye genelinden sektörel ve mekansal boyutlara taşınmasının son derece önemli olduğunu söyledi. Bakan Yılmaz, "İstikrarı, yenileşmeyi ve reformu eş zamanlı bir şekilde gerçekleştirmek durumundayız. Bu kolay bir iş değil. Bu, bütün herkesin katkısını gerektiren farklı bir yaklaşım diye düşünüyorum. Burada da Türkiye'nin aslında son 10 yılına baktığımızda bunu gördüğümüze ben inanıyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Son 30 yılda OECD içinde gelir dağılımını en fazla düzelten ülkenin 'Türkiye' olduğunu bildiren Yılmaz, Türkiye'nin OECD ortalamalarının uzağında olduğuna ve önümüzdeki dönemde bunun daha iyi bir noktaya taşınması gerektiğine işaret etti. Ülkeler arası mukayesinin başarıda önemli olduğuna dikkati çeken Bakan Yılmaz, "Burada da satın alma gücüne göre mukayese edilmesi gerekiyor. Uluslararası karşılaştırmalar nominal olarak yapıldığında çok sağlıklı olmuyor" dedi.

Küresel krize rağmen Türkiye'nin yatırım iradesini kaybetmediğini belirten Yılmaz, Ar-Ge ve eğitime yatırımların devam ettiğini söyledi. Yılmaz, "Türkiye'nin iki problemi var. Bir taraftan dünya ortalamalarını, Avrupa ortalamalarını yakınsamak. Bir taraftan da kendi içinde bölgeler arası yakınsamayı sağlamak. İkisini de yine eş zamanlı yapmak zorunda. İkinci hedef konusunda da yine Türkiye'de önemli çabalar sarf ediyoruz" şeklinde konuştu.

"ÖZEL SEKTÖR HALA BELLİ BÖLGELERE YOĞUNLAŞIYOR"

Özel sektörün henüz eski alışkanlıklarını bırakamadığını dile getiren Yılmaz, özel sektörün hala belli bölge, yörelere ve sektörlere daha fazla yoğunlaştığını ifade etti. Özel sektörün de bu konuda daha fazla gayret içinde olması gerektiğini belirten Yılmaz, "Her kesim bireylerin ön yargısı olduğu gibi, özel sektörün de ön yargısı olabilir. Bunu söylerken hayırseverlik yapsınlar demiyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Geri kalmış denilen yörelerin kar edilmeyecek yöreler olmadığını bildiren Yılmaz, geri kalmış denilen yörelerin 'kullanılmamış potansiyeller' olduğunu söyledi. Bu bölgelerin sermayenin kıt olduğu ama getirisinin yüksek olduğunu bölgeler olduğunu anlatan Yılmaz, "Yeter ki daha fazla analiz edelim, fikir geliştirelim. Buna hayırseverlik diye bakmıyorum. Ekonominin genel kuralı da bu zaten. Sermayenin kıt olduğu yerde getiri daha yüksektir. Niye gidip yatırım yapmayalım. Mardin, Urfa, Adıyaman, Bingöl'e neden yatırım yapmayalım. Bunu yapmamamız için hiçbir sebep yok. Yeter ki bu konuya biraz enerji harcayalım, biraz para harcayalım. Göreceksiniz ki oralarda da çok karlı yatırımlar var" şeklinde konuştu.

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye'nin orta gelir tuzağına düşme riskini artıran temel faktörün rekabet gücündeki aşınma olduğunu belirterek, "Kişi başına düşen gelir artarken, doğal olarak ücretler de yükselmektedir. Ancak yükselen ücretler, sanayimizin ücret maliyetlerinin düşük olduğu ülkelerle rekabet etme imkanını da daralmaktadır. Sanayimizin bugünkü yapısı da yüksek katma değerli ürünlerde gelişmiş ülkelerle rekabet etme imkanımızı kısıtlamaktadır" dedi.

Reklam
Reklam

Düşük ücretlere dayanan bir büyüme stratejisinin sürdürülebilir olmayacağını ifade eden Özdebir, artan gelirle birlikte ücretlerin de yükselmesinin kaçınılmaz olacağına dikkati çekti. Özdebir, bu nedenle orta gelir tuzağından kaçınmak için düşük ücret maliyetlerine değil yüksek verimliliğe ve inovasyona dayalı rekabetçi bir sanayi yapısına sahip olunması gerektiğini söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: