TÜRKONFED: "Türbanda uzlaşma aranmalı"

İSTANBUL(ANKA) - Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Beysel, üniversitelerde türbanı serbest bırakmak üzere yapılacak düzenlemelerin "belirtilen sınırlı maksadı aşabileceğini ve toplumda gerilimi tırmandırma potansiyeli taşıdığını" savunarak, türban konusunda geniş çaplı bir uzlaşma zemini yaratılması gerektiğini söyledi.

Celal Beysel, yaptığı yazılı açıklamada, insan hakları ve eğitim eşitliği açısından bakıldığında üniversite öğrencilerinin bir bölümü için türban takma hürriyetinin öneminin ortada olduğunu belirtti. Ancak geniş çaplı bir toplumsal uzlaşma aranmadan aceleyle yapılan düzenlemenin belirtilen sınırlı maksadını aşabileceği ve toplumda gerilimi tırmandırabileceği uyarısında bulunan Beysel, "Böylesine bir gerilimin, coğrafi ve tarihi konumumuz nedeniyle ülkemizi ve gençliğimizi çeşitli kışkırtmalara karşı korumasız bırakabileceği gözden kaçırılmamalıdır. 1980 öncesi özellikle üniversiteleri pençesine almış olan kamplaşmanın huzurumuzu ne denli sarstığı, ülkemizin her açıdan gelişmesini 20 yıl geciktirdiği unutulmamalıdır" dedi.

Reklam
Reklam

AKP ve MHP'nin türban düzenlemesi konusunda oluşan endişelerin giderilmesi için çaba göstermesi gerektiğini vurgulayan Beysel, şunları söyledi:
"Düzenlemelerin üniversitelerle sınırlı kalacağının, ilköğretimi ve kamu çalışanlarını da içerecek yaklaşımların önünün tartışılmaz biçimde kesileceğinin, türban takmayanlar üzerinde bir baskı oluşmasının engelleneceğinin hukuki güvencesi net olarak verilmelidir. Bu koşullarla daha geniş çapta bir uzlaşma aranmalıdır. Toplumda halen mevcut tedirginliğin ve gerilimin artması, Türkiye'nin başta ekonomi olmak üzere, mevcut ve muhtemel sorunlarıyla uğraşmasını güçleştirmektedir. Bu konu bir an önce ve bölünmelere son verecek, yanlış tefsirleri engelleyecek biçimde sonuçlandırılmalı ve asıl konumuz olan ekonomi, Avrupa Birliği konularına geri dönülmelidir." (ANKA)