TÜRKSAT 3A fırlatılmaya hazır  

Cayen (AA)- Türkiye'nin yeni uydusu TÜRKSAT 3A, bu gece yarısından sonra (TSİ: 00.52'de) uzaya fırlatılacak.Türkiye uzaya uydu gönderebilmek üzere ilk kez 1990 yılında ihaleye çıktı. TÜRKSAT adı verilen uydu serisinden ilk ikisinin yapımı, ana ve yedek kontrol istasyonları, personelin eğitimi ve dokümantasyon
sağlanmasını içeren 315 milyon dolarlık ihale ile ilk Türk uydusu TÜRKSAT 1A imal edildi. Ancak 1994 yılı Ocak ayındaki fırlatılış sırasında uydunun fırlatıcı roketinde meydana gelen arıza sonucu TÜRKSAT 1A Fransız Guyanası'ndaki Kourou üssünden fırlatılışından kısa süre sonra infilak etti ve parçalanarak düştü.

Reklam
Reklam

Türkiye, ikinci uydu TÜRKSAT 1B'nin üretim sürecinin hızlandırarak imalatının birkaç ay içerisinde bitirilmesini sağladı. TÜRKSAT 1B, 11 Ağustos 1994 tarihinde Fransız Guyanası'ndan başarıyla fırlatıldı ve yörüngesine yerleştirildi. Bu arada, fırlatılışı başarısızlıkla sonuçlanan TÜRKSAT 1A'nın sigorta kapsamında olması nedeniyle, bunun yerine üretici firma Alcatel Space hemen yeni bir uydunun üretimine başladı. TÜRKSAT 1C adını alan bu uydu, Türkiye'nin isteği üzerine kapsama alanı daha da genişletilerek üretildi ve 10 Temmuz 1996 tarihinde başarıyla uzaya fırlatıldı. TÜRKSAT 2A uydusu ise 2001 yılında uzaya fırlatıldı.

Bu gece yarısından sonra (TSİ: 00.52) uzaya fırlatılacak TÜRKSAT 3A'nın uzay yolculuğu çok kısa sürecek. Fırlatmadan 22 dakika sonra fırlatıcı roketin kapsülünden çıkacak ve uzayla tanışacak.Minimum 15 yıl garanti süresine sahip TÜRKSAT 3A, TÜRKSAT 1C'nin bütün trafiğini ve yükünü alacak.Üretimi için ilk resmi girişim Nisan 2005'te başlatılan TÜRKSAT 3A, 200 milyon dolara maloldu. Yeni uydunun tasarım, entegrasyon ve test aşamalarına paralel şekilde yürütülen teknoloji transferi ve eğitim projesinde 22 Türk mühendis de görev aldı. Böylece, bundan sonra TÜRKSAT için üretilecek uyduların Türk mühendislerce tasarlanabilmesi yolunda,
ilk ve en önemli adım atılmış oldu.

Reklam
Reklam

TÜRKSAT 3A, Avrupa, Türkiye'nin tamamı ve Asya'yı kapsama altına alacak. Türkiye ile birlikte Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Çin'e kadar uzanan geniş bir kapsama alanında, televizyon yayıncılığı ile birlikte internet, ses ve data aktarımları için kullanılacak.