Türk'ten "DTP sürecek" resti

ANKARA (İHA) - DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, TCK'nın 301. maddesiyle ilgili değişiklik çalışmalarının tamamen makyaja yönelik olduğunu söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın türbanla ilgili açıklamalarını eleştiren Türk, "Başbakan düşüncelerini yurt dışında değil Parlamento'da söylesin" dedi.

DTP TBMM Grup Toplantısı'nda bir konuşma yapan DTP Grup Başkanı Türk, TCK'nın 301. maddesiyle ilgili tartışmaların sürdüğüne işaret ederek bu maddenin, demokratik değişimin önünde en büyük engel olduğunu savundu. 1982 Anayasası ile birlikte 141, 142 ve 163. maddelerin Parlamento gündemine geldiğini hatırlatan Türk, 2003 yılında bu maddelerin kaldırıldığını ve 312. maddenin getirildiğini, daha sonra ise bunun yerine 301. maddenin ikame edildiğini anlattı. "Tamamen makyaja yönelik bir çalışmanın yapıldığını görüyoruz" diye konuşan Türk, değişim ve dönüşümü esas alan, düşüncenin kendisini özgürce ifade etmesini savunan aydınlarla dalga geçme gibi bir yaklaşımla karşı karşıya olduklarını söyledi. Türk, "Bu madde kirli ve suçlu bir maddedir. Türkiye tarihinde ilk kez Nobel Ödülü alan bir edebiyatçımızla milletçe övüneceğimize, bu maddenin yarattığı gölge yüzünden doğru dürüst sevinemedik" şeklinde konuştu. Bu maddenin tamamen kaldırılmasını istediklerini dile getiren Türk, bir değişiklik aranacaksa da düşüncelerini ifade edeceklerini söyledi. 301. maddenin Türkiye'deki azınlıkları korumaya yönelik bir şekle dönüştürülmesi gerektiğini söyleyen Türk, 301. maddenin, 'Ermeni dönmesi' gibi azınlıklara hakareti yasaklayan bir madde haline dönüştürülmesini istediklerini belirtti.

Reklam
Reklam

'Türkiye' yerine 'Türk milleti' ifadesi konularak madde üzerinde bir makyaj yapılmaya çalışıldığını dile getiren Türk, dava açma izni verme yetkisinin de Adalet Bakanlığı'na verildiğine dikkat çekti. Bunun arkasında kuzuyu kurda teslim etme gibi bir mantığın yattığını öne süren Türk, "Bu maddeyi sembolik bir madde haline dönüştürmek de mümkün. Bu maddeyle ilgili açılan davalar tazminat davası olmalı ve dava açma yetkisinin Cumhurbaşkanı'na verilmeli" şeklinde konuştu.
Yeni Anayasa konusunda verilen sözlerin kendilerini umutlandırdığını hatırlatan Türk, ancak bugün dağın fare doğurduğunu gördüklerini söyledi. Bu çalışmanın sadece AK Parti grubunda değerlendirildiğini ve görüşü alınmak üzere Cumhurbaşkanı'na sunulduğunu belirten Türk, "Anayasalar halkın Anayasalarıdır. AK Parti ve Başbakan'ın anayasası ise AK Parti Anayasası diye açıklasınlar" diye konuştu.

"BU ÜLKENİN SORUNLARINA ENDÜLÜS'TE AÇIKLAMA YAPARAK ÇÖZÜM BULAMAZSINIZ" Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan Eylem Planı'nda yoksulluğu yenmeye yönelik bir anlayış bulunmadığını öne süren Türk, planda 'yoksulları nasıl kazanırım' mantığının egemen olduğunu belirtti. Başbakan Erdoğan'ın İspanya'da yaptığı türbanla ilgili açıklamaları da değerlendiren Türk, inançlara karşı saygılı olduklarını, inançların kendilerini özgürce yaşamasını istediklerini belirtti. Bunun bir siyasi ranta dönüştürülmesine karşı olduklarını ifade eden Türk, Başbakan Erdoğan'ın, bu tür açıklamaları yurt dışında yapmayı alışkanlık haline getirdiğini söyledi. Türk, Başbakan Erdoğan'ın düşüncelerini Parlamento'da, halkın iradesiyle seçilen parlamenterlere söylemesi gerektiğini ifade etti. Türk şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"İspanya'da türban sorunu yok. Bir şairin dediği gibi, Endülüs'te zil, şal ve gül var. Bu ülkenin sorunlarına Endülüs'te açıklama yaparak çözüm bulamazsınız."
DTP olarak sorunların şiddet ve silahla çözülemeyeceğine inandıklarını dile getiren Türk, şiddet ve silahın ülke gündeminden tamamen çıkmasını istediklerini söyledi. Türk, süreç ne kadar acılı olursa olsun barıştan yana tavırlarında hiçbir değişiklik olmayacağını belirtti.

Türk, DTP'li bazı milletvekillerinin farklı yorumlarından yola çıkarak parti içinde çatışma varmış görüntüsünün yansıtılmaya çalışıldığına değinerek, DTP grubu içinde milletvekillerinin farklı görüşler ortaya koyabileceklerini söyledi. Türk, "Kimse sevinmesin. Bu parti birliğini, bütünlüğünü sonuna kadar koruyacak. Çünkü demokrasiye inanan insanlarız. Birbirimizi eleştirerek doğruyu bulmaya çalışıyoruz. Bizim partimizde liderin ağzına bakarak siyaset yapılmıyor. Özgür insanlarız, düşüncelerimizi her
platformda özgürce dile getirmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

CHP'nin daha önce hazırlanan Güneydoğu Raporu'nu yeniden gündeme getirmeye çalıştığını ifade eden Türk, CHP'nin şoven ve milliyetçi yaklaşımlarına rağmen bunu olumlu bir adım olarak gördüklerini söyledi. Türk şunları kaydetti:

"CHP, Kürt sorunuyla ilgili bir çözüm paketi ortaya koymak istiyorsa biz buna katkı sunmaya hazırız. Böyle bir çalışma hükümetin yeni projeler ortaya koymasını da tetikleyebilir. Böyle bir çalışmaya açıkça destek vermek istiyoruz."

Başbakan Erdoğan'ın Alevilerle bir iftar yemeğinde biraraya gelmesini önemsediğini kaydeden Türk, ancak Başbakan'ın 'Alevilerin bir sorunu, bir talebi yok' şeklindeki açıklamalarını yadırgadığını anlattı. Alevilerin yıllarca büyük acılar yaşadıklarını söyleyen Türk, Alevileri bölmeye, onlar üzerinden rant sağlamaya yönelik bir siyaseti olumlu bulmadığını vurguladı.