TÜRMOB Genel Başkanı Nail Sanlı:

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Nail Sanlı, "6335 sayılı kanun, Türk

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Nail Sanlı, "6335 sayılı kanun, Türk Ticaret Kanunu'nu değiştiren yasa, korktuğumuzu başımıza getiren bir yasa oldu. Türk Ticaret Kanunu'nu merkezinden oynatan, felsefesinden uzaklaştıran bir değişiklik oldu" dedi.

Sanlı, TÜRMOB ile Samsun Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası işbirliğiyle düzenlenen Sosyal Güvenlik Reformu Yansımaları İş Sağlığı ve Güvenliği Bölge Toplantısı'nda bir konuşma yaptı.

Reklam
Reklam

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hazırlanan, TÜRMOB tarafından baskısı yapılan İşveren Uygulamaları kitabının tanıtımıyla ilgili Türkiye'de 7 ilde toplantılar düzenlediklerini anımsatan Sanlı, ilkini Ankara'da gerçekleştirdikleri toplantıları Erzurum'da sonlandıracaklarını söyledi.

Toplantıların amacının Sosyal Güvenlik Kurumu'nun reformlarının tanıtılması, iş sağlığı ve güvenliği noktasında farkındalık yaratmak olduğunu aktaran Sanlı, "Sosyal güvenlik konusu Türkiye'de yaşayan 75 milyon kişinin faydalandığı veya direkt ilgili olduğu bir konudur. Onun için sosyal güvenlik konusu toplumsal bir hadisedir. Her kesimin çok ilgi duyması gereken önemli konulardan biridir" diye konuştu.

-Yeni Türk Ticaret Kanunu-

10 yıllık bir hazırlık ve yasalaşma süreci geçirdikten sonra yasalaşan Yeni Türk Ticaret Kanunu'nu oldukça önemsediklerini anlatan Sanlı, kanunun yayınlanmasının ardından iş dünyasında eleştiri seslerinin yükseldiğini ifade etti.

Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun tanıtılması için geçen yıl Türkiye genelinde bu kanunu tanıtan toplantılar düzenlediklerini vurgulayan Sanlı, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"O toplantılarda öneri ve eleştirileri aldık. O eleştirilerin 4 noktada toplandığını hepimiz biliyoruz. Bir, Türk Ticaret Kanunu'nun getirdiği cezalar eleştiriliyordu. İki, işletmelerde kurulacak internet sitelerinin zorunlu olması eleştirildi. Üç, şirket kasasının ortaklar tarafından çok rahat kullanılmayacağına dair hükümler vardı. 'Biz kendi paramızı kullanamayacak mıyız' dediler. Son olarak şirketin belgelerinde yapılan değişikliklerle ilgili talepler vardı. Bu talepler yerine göre doğruydu. Hatta cezalarla ilgili, hürriyeti bağlayıcı cezalar açısından yeşil ışık yaktık.

Ama arkasından hep bir endişemizi ortaya koyduk. 'Bunlar düzeltilirse korkumuz odur ki, Türk Ticaret Kanunu'nda hiç eleştiri almayan, ana taşıyıcı kolonlarından bazıları da yok edilebilir' dedik. Hep endişemizi ortaya koyduk. İşte 6335 sayılı kanun, Türk Ticaret Kanunu'nu değiştiren yasa, korktuğumuzu başımıza getiren bir yasa oldu. Türk Ticaret Kanunu'nu merkezinden oynatan, felsefesinden uzaklaştıran bir değişiklik oldu. En büyük zararı hiç eleştiri almayan bağımsız denetim aldı."

Reklam
Reklam

Muhabir: Fatma Kalay

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: