TÜRMOB'dan TL uyarısı

ANKARA (ANKA) - TÜRMOB Genel Başkanı Masum Türker, 2009 yılı başından itibaren, Yeni Türk Lirası'ndan, Türk Lirası'na geçişle beraber muhasebe sistemi ve işletmeler tarafından uyulacak esaslar konusunda işletme sahipleri, muhasebeci ve mali müşavirleri uyardı.

TÜRMOB Genel Başkanı Masum Türker, yaptığı yazılı açıklamada Türk Lirası'na geçişle birlikte, muhasebe kayıtları ve belge düzeninde yapılacak işlemler hakkında bilgi verdi.

Türker'in işletme sahipleri, muhasebeci ve mali müşavirlere yönelik uyarıları şöyle:

Reklam
Reklam

-31/12/2008 tarihi sonuna kadar yapılacak dönem sonu işlemleri dahil muhasebe kayıtları Yeni Türk Lirası ve Yeni Kuruş üzerinden olacak. 1/1/2009 tarihinden itibaren yapılacak muhasebe kayıtları ise Türk Lirası ve Kuruş üzerinden olacak.

-Maliye Bakanlığınca özel hesap dönemi tayin edilen mükellefler de 1/1/2009 tarihinden itibaren normal vergilendirme dönemine sahip diğer mükellefler gibi muhasebe kayıtlarını Türk Lirası ve Kuruş üzerinden yapacaklardır. Ancak, Yeni Türk Lirası ve Yeni Kuruş üzerinden yapılmış olunan muhasebe kayıtları neticesinde elde edilen 31/12/2008 tarihli geçici mizanda yer alan hesaplardaki para birimleri 1/1/2009 tarihi itibari ile Türk Lirası ve Kuruş olarak düzeltilecektir.

-YTL'NİN Y'Sİ ÇİZİLEREK ESKİ BELGELER KULLANILABİLECEK-
-İşletmeler, kullanmakta oldukları bazı matbu fatura veya fatura yerine geçen belgelerde tutarın yazı ile belirtildiği bölümde yer alan YTL ve YKR ibarelerindeki "Y" nin üstünü çizmek suretiyle eski belgelerini kullanmaya devam edebileceklerdir.

Reklam
Reklam

-Bilanço esası dışında serbest meslek kazancı ve işletme hesabı esasına göre defter tutan diğer mükellefler de 1/1/2009 tarihinden itibaren Türk Lirası ve Kuruş para birimine göre defter tutacaklardır.

-31/12/2008 tarihi sonuna kadar düzenlenecek tüm belgeler (fatura, sevk irsaliyesi, vb) Yeni Türk Lirası ve Yeni Kuruş üzerinden düzenlenecektir. 1/1/2009 tarihinden itibaren düzenlenecek tüm belgeler ise Türk Lirası ve Kuruş üzerinden olacaktır.

-2008 yılı vergilendirme dönemine ilişkin olmakla birlikte, 1/1/2009 tarihinden sonra verilecek KDV, Muhtasar, Geçici Vergi ve Kurumlar Vergisi gibi beyannameler ile belgelerin düzenlenmesinde Türk Lirası ve Kuruş para birimi esas alınacak ve söz konusu beyannameler ve belgeler Türk Lirası ve Kuruş üzerinden düzenlenecektir.

-2008 mali yılı işlemlerine ilişkin olarak düzenlenen ancak, 1/1/2009 tarihinden sonra verilmesi gereken (Gelir ve Kurumlar Vergisi Beyannameleri ekinde yer alan ) mali tablolarda kullanılacak para birimi Türk Lirası ve Kuruş olacaktır." (ANKA)

Reklam
Reklam