Turp Üreticisi Yağmur Bekliyor

OSMANİYE (AA) - Türkiye'nin turp ihtiyacının yüzde 70’inin karşılandığı Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde çiftçiler, mahsulün yetişmesi için yağmur bekliyor.

OSMANİYE - Türkiye'nin turp ihtiyacının yüzde 70’inin karşılandığı Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde çiftçiler, mahsulün yetişmesi için yağmur bekliyor. Eylül ayında ekimine başlanan ve kış aylarında ilçe ekonomisine büyük katkı sağlayan turpun yetişmesi için bu mevsimde yağmur yağması önem taşıyor. Turp üreticileri, emeklerinin karşılığını alabilmek için yağmur yolu gözlüyor. İlçe Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin turp ihtiyacının önemli kısmının karşılandığı ilçede, ürünün yetişmesi için çiftçilerin sonbahar aylarının yağışlı geçmesini beklediklerini söyledi. Her yıl kış aylarında 5 bin kişiye ekmek kapısı olan turpun yetişmesi için bol yağış olması gerektiğini hatırlatan İspir, "Kadirli’de her yıl ortalama 30 bin dönüm alanda turp ekiliyor. Yağmur, turpun yetişmesi için çok önemli. Bölgemizdeki çiftçiler turp ekimini tamamladı, şimdi yağmurun yağmasını bekliyor. Hatta bazı çiftçilerimiz ürününün zarar görmemesi için maliyetli de olsa yağmurlama yöntemiyle sulama yapıyor. Bu zamanda yağacak yağmur ürünün verimi için çok iyi gelecek" diye konuştu. İlçede 60 yıldır çiftçilik yaptığını belirten Ahmet Söyler de (83), bir süre önce ektiği turpun su ihtiyacı olduğunu ve mahsulün çürümemesi için sulama yaptıklarını ifade etti. Maliyetli olmasına rağmen yeterince yağış olmadığı için yağmurlama yapmak zorunda olduklarını belirten Hasan Söyler ise "Türkiye’nin turp ihtiyacının yüzde 70-80’lik kısmını karşılayan ilçemizde turp ekimi sezonu başladı. Sezonun kurak geçmesi ve rüzgarın ters esmesinden dolayı sulama yapmak zorunda kalıyoruz. Yağmurlama işlemlerimiz devam ediyor" dedi. Sulama yapmanın maliyeti artırdığını, bu nedenle yağmur beklediklerini dile getiren Söyler, yağmur yağmaması durumunda bölgedeki çiftçiler olarak duaya çıkmayı planladıklarını kaydetti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: