Turunçgilde Verim Düşüren Hastalık Uyarısı

Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nüket Önelge, Pakistan...

Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nüket Önelge, Pakistan ve Hindistan’da oldukça yaygın duruma geçen turunçgil sarı damar açılması virüs hastalığının Adana’da da görüldüğünü söyledi.

Mersin’in Erdemli ilçesinde çiftçilerin turunçgil sarı damar açılması virüs hastalığı konusunda bilgilendirilmesi amacıyla Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası’nda toplantı düzenlendi.

Toplantıya katılarak ortaya çıkan hastalıkla ilgili uyarılarda bulunan Prof. Dr. Nüket Önelge, “Turunçgil sarı damar açılması hastalığı dünyada çok fazla bilenen, yaygın olan ve etmeni üzerinde fazlaca çalışılmış bir hastalık değildir. Günümüzde Pakistan ve Hindistan’da bu hastalık oldukça yaygın duruma geçmiş olup turunçgil üretiminde önemli kayıplara neden olmaktadır” dedi.

Reklam
Reklam

Virüsün özellikle limon yetiştiriciliğini olumsuz yönde etkileyen bölgede en son saptanan turunçgil hastalığı olduğunu ifade eden Önelge, “Akdeniz Bölgesi turunçgil ihracatında birinci sırada yer almaktadır. Adana, Mersin ve Hatay illerini kapsayan Çukurova Bölgesi, Türkiye turunçgil üretiminin yüzde 80’ini ve toplam limon üretiminin yüzde 90’ını karşılamaktadır. Hastalık Adana’da limon yetiştiriciliği yapılan alanlarda saptanmış, dikim alanlarında yayılmaya başladığı belirlenmiştir. Üretim kayıplarına neden olmaması için gerekli adımlar biran önce atılmalıdır” diye konuştu.

Hastalığın belirtileri ve etkilediği çeşitlerle ilgili detaylı bilgiler de aktaran Önelge, “Hastalık İtalyan, Kütdiken, Enter, ve Lamas gibi limon çeşitlerinde ve bölgemizde anaç olarak yoğun kullanılan turunç bitkilerinde de görülmektedir. Şimdiye kadar dünyada turunçgillerle ilgili yaklaşık 70 farklı viroid, virüs ve virüs benzeri hastalık saptanmıştır. Yapılan çalışmalara göre ise ülkemiz turunçgil yetiştiriciliğinde önemli ürün kayıplarına neden olan toplam 16 virüs, virüs benzeri ve viroid hastalık bulunmaktadır” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: