Eskişehir -(AA) Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ömer Sabancı, "Eğitim göstergelerimiz, dramatik düzeyde gelişme hedeflerimizle çelişiyor. Nitelik açısından rekabet ettiğimiz ülke grubunun sonlarındayız" dedi.
Sabancı, "ESİAD 2006 Gelişim Projeleri" etkinliğinde yaptığı konuşmada, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından hazırlanan ve 2007-2012 dönemini kapsayan 9. plan stratejisinin, bir an önce detaylandırılarak uygulamaya sokulması gerektiğini belirtti.
KOBİ'ler için özendirici politikalar oluşturulması, kayıtdışı ekonominin peşinin kovalanması, Güneydoğu için özel bölgesel kalkınma politikaların oluşturulması, büyük yatırımların Türkiye'ye çekilmesinin şimdi daha fazla önem kazandığını anlatan Sabancı, şöyle konuştu:
"Bu plan stratejisi doğru uygulamalara dönüştürülürse, bizi 2014-2015 yıllarında AB üyeliğinin eşiğine getirme kapasitesine sahiptir. AB ile entegrasyona hazırlanan 70 milyon nüfusun yarıdan fazlasını gençlerin oluşturduğu bir ülkede yaşıyoruz. Ancak eğitim göstergelerimiz, dramatik düzeyde gelişme hedeflerimizle çelişiyor.
Nitelik açısından rekabet ettiğimiz ülke grubunun sonlarındayız. Artan eğitim harcamaları, büyümeyi ve refahı desteklemiyor, hatta verimliliği dahi etkilemiyor. Bu yüzden eğitimi çağdaşlaştıracak, müfredatı yenileyecek, üniversiteleri geliştirecek, eğiticileri eğitecek, sanayiye, hizmetler sektörüne gereken ara elemanı
yetiştirecek, çağdaş okul öncesi eğitimi yaygınlaştıracak reformları hızla devreye sokmak zorundayız."
Sabancı bu arada, Türkiye'nin AB üyeliği sürecindeki en önemli gerekliliklerinden birinin, bölgesel dengesizliklerin ortadan kaldırılması ve büyümenin tüm ülke geneline yayılması olduğunu anlattı.
Sabancı, bölgesel farklılıkların azaltılmasının, öncelikle Türkiye'nin bu alandaki yaklaşımını topyekün değiştirmesiyle mümkün olacağını ifade ederken, günümüzde bölgesel kalkınmanın sadece geri kalmış bölgeler için bir teşvik sistemi olarak görüldüğü dönemin sona erdiğini anlattı.