İSTANBUL (İHA) - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Avrupa Birliği'nin (AB) yeni bütçe dönemi olan 2014 yılına kadar istikrarlı ve reformcu bir Türkiye yaratılması gerektiğini söyledi.
TÜSİAD'ın Olağanüstü Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında konuşan Yalçındağ, "Eğer hızlı büyüme, dengeli sosyal yapı ve gelişmiş demokrasi vizyonu içinde 2007 yılında ekonomik ve siyasi istikrarımızı güçlendirmiş, mikro reformlarımızı başlatmış, açık müzakere başlıklarında hızlı uyum perspektifiyle hareket ederek AB sürecini kontrolümüz altında tutmuş olarak çıkarsak, 2008 ve sonrasında Türkiye'nin önü dikkate değer biçimde açılacaktır," dedi.
Yalçındağ, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin toplumsal uzlaşma içinde gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Yalçındağ "Cumhurbaşkanlığı makamı, sosyal ve tarihsel kökleri itibariyle de bugünkü işlevleri itibariyle de bir uzlaşma ve uzlaştırma makamıdır. Bu yalnızca devlet organlarının sağlıklı çalışması açısından değil toplumsal huzur açısından da önemlidir. Hal böyleyken, bu seçimi ülkedeki gerginliği artıracak biçimde kullanmanın hiçbir surette sağduyuya sığmayacağı açıktır. Demokrasinin gereklerinden taviz vermeden, ama toplumsal uzlaşmanın gereklerini de en az onun kadar gözeterek bu seçimlere yaklaşmak gerekir," şeklinde konuştu.
TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, 2001 krizinin ülkedeki değişimi hızlandıran önemli bir faktör olduğunu belirtti. Yapısal reformlarla bünyeyi güçlendirmenin önemine değinen Yalçındağ makro alandaki eksikleri tamamlarken, mikro alanda da gelişim elde edilmesinin gereğine dikkat çekti. Yalçındağ, sosyal dengesizlikler giderilmedikçe kalıcı istikrarın sağlanamayacağını ifade etti.
Türkiye'nin, küresel finansal krizlere karşı mukavemeti artmış bir yapıya ulaşmasının gerekliliğini dile getiren Yalçındağ, bir an önce özelleştirmenin tamamlanması, kayıt dışı ekonomi ile mücadelenin başlaması, sosyal güvenlik reformunun gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti. Yalçındağ, aynı zamanda reel faizlerin bu kadar yüksek seyretmemesi gerektiğini de vurguladı.
Türkiye'nin yarıştan kopmadığını fakat öne de geçmediğini belirten Yalçındağ, reform heyecanındaki duraksamadan da bahsetti. Yalçındağ aynı zamanda makro alandaki başarıların mikro alana yayılmadığını söylerken mikro reformların bir an önce gerçekleştirilmesinin önemini vurguladı.
Derin ve hızla büyüyen ekonomik dönüşüme mutlaka sosyal bir dönüşümün de eşlik etmesi gerekliliğini vurgulayan Yalçındağ, eğitim ve istihdam konularının önemine dikkat çekti. Yalçındağ, vasıfsız bir işgücü ile gelişmiş bir ekonominin sağlanamayacağını belirtti ve işgücü piyasasındaki vergi ve prim yükü gibi katılıkların iş gücü piyasası açısından büyük sorun teşkil ettiğini söyledi.
Yalçındağ, demokratikleşme süreci, Avrupa Birliği'ne entegrasyon ve kamu reformu gibi konuların öncelik kazanması gerektiğini belirtirken, reform sürecinin kilit konumu olan yargı alanında güçlü bir reform çalışmasının başlatılması gerekliliğinin de altını çizdi.