TÜSİAD: Sorunlara dünya vatandaşı gibi bakmak lazım

İSTANBUL(ANKA)- TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, küresel sorunlara dünya vatandaşı gibi bakabilmenin küreselleşmenin getirdiği bir sorumluluk olduğunu söyledi.

Türkiye Kalite Derneği'nin (KalDer) ve TÜSİAD'ın, "Küresel Rekabet ve Dünya Vatandaşlığı: İçinde Dünya Olmayan Dünya İçinde Olamaz" ana temasıyla bu yıl 16'ncısını gerçekleştirdiği ve dün başlayan Kalite Kongresi'nin resmi açılışı bugün yapıldı. Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen kongreye, Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri Kofi Annan, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş de katıldı.

Reklam
Reklam

TÜSİAD Başkanı Yalçındağ yaptığı açılış konuşmasında, sınırları kalmayan küreselleşen dünyada şirketlerin sürekli artan ve değişen uluslar arası işbirliği fırsatlarını değerlendirmek için muazzam bir çaba içinde olduğunu vurguladı. Küreselleşmenin yeni fırsatlar açtığı kadar yeni sorumluluk ve riskleri de beraberinde getirdiğini dile getiren Yalçındağ, dünya sorunlarına dünya vatandaşı gibi bakabilmenin küreselleşmenin getirdiği bir sorumluluk olduğunu kaydetti.

Yalçındağ, dünya ekonomisinin eskisi kadar Amerika ekonomisine sıkı sıkıya bağlı olmadığını ifade ederek, Hindistan, Çin, Brezilya, Rusya, diğer petrol ve doğal üretici ülkelerdeki yüksek büyşüme sürecinin devam ettiğini dile getirdi. Yalçındağ, dünya ekonomisindeki büyümenin yarısının gelişmekte olan bu ülkelerden geldiğini kaydetti. Yalçındağ, Asya ülkelerinin 2025 yılına kadar dünya ekonomisinin yarısını oluşturacağı tahmini yapıldığını, Asya'daki hızlı dönüşüm uluslararası sermaye hareketleri açısından yeni bir hareket ortamı yarattığını belirterek, "Buradan pay kayma yarışı ülke ve şirketleri yeni rekabet anlayışıyla karşı karşıya bırakmakta" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yalçındağ, dünya vatandaşlığı bilincinin küresel rekabetin sert koşullarına farklı bir duyarlılık getirdiğini vurgulayarak, "Duyarlılığın temelinde gelecek nesilleri barış içinde, sağlıklı bir çevrede ve gelirin adil paylaşıldığı bir dünyada yaşatma anlayışı yatıyor" dedi.

Dünya ekonomisinin yarısından fazlasının gelişmekte olan ülke ekonomileriyle sağlandığını dile getiren Yalçındağ, Asya ülkelerindeki ekonomik büyümeye dikkat çekti.
KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu da şimdiye kadar düzenledikleri kalite ödüllerine 200 kuruluşun başvurduğunu ve toplamda 43 ödül verildiğini söyledi. Nuhoğlu, KalDer'in kalite kavramını yaşamın her alanında yaygınlaşmasına öncülük ettiğini ifade etti.