TÜSİAD Onursal Başkanı'ndan 'yüksek enflasyon' açıklaması

TÜSİAD Onursal Başkanı Tuncay Özilhan, "Yüksek enflasyon ve refah üretmeyen büyüme geçim sıkıntısı getirir" açıklamasını yaptı.

TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, yüksek enflasyon sorununa dikkat çekerek, "Yüksek enflasyon ve refah üretmeyen büyüme geçim sıkıntısı getirir" dedi. Özilhan, "Küresel riskler, bölgesel tehditler, ekonomik çıkarlar dikkate alındığında Avrupa Birliği Türkiye için vazgeçilmez öneme sahip." diye konuştu.

TÜSİAD Genel Kurul toplantısında, TÜSİAD Onursal Başkanı Tuncay Özilhan, TÜSİAD Başkanı tekrardan Orhan Turan ve TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras seçildi.

Reklam
Reklam

Özilhan, "1789'da Fransız Devrimi ile başlayan ve 1914'te Birinci Dünya Savaşı'na kadar devam eden dönem ulus devletlerinin kurulduğu ve modern dünyanın temellerinin atıldığı bir dönemdir. Buna karşılık 20. yüzyıl kısadır. Sanıyorum 21'inci yüzyılın ikinci on yılı da 'uzun on yıl' terimini hak ediyor. 2008 krizi ile başlayan belirsizlik, karmaşa, bilinmezlik, altüst olmuşluk çağı soluksuz devam ediyor." ifadesini kullandı.

Özilhan şu ifadeleri kullandı:

"Dünya sürekli olarak terör olayları ve toplu cinayetlerle sarsıldı. Küresel ısınma daha önce görülmemiş seviyelere ulaştı. Birisi ülkemizde olmak üzere doğal depremler, afetler yaşadık. Küresel sistemde depremler yaşandı.

Bildiğimiz dünya değişti. Dünya ekonomisi bir türlü eski gücüne dönemedi. Liberal küreselleşme anlayışıyla işle uygulanan müdahaleler ve ticaret savaşlarına neden oldu. Hayatımıza e-ticaret girdi. Artık ekonominin temel parametrelerini yeşil ekonomi, yeni teknolojiler ve küresel tedarik zincirlerindeki değişimler şekillendiriyor. Kovid-19 pandemisi her alanda çok derin etkiler bıraktı. Dünyada gelir adaletsizliği azalmakta ve yolsuzlukta mesafe alınmaktaydı ama 2019 sonrasında 70 milyon insan aşırı yoksulluğa itildi. Savaşlar, iklim krizi, ekonomik zorluklar gibi nedenler dünya üzerinde göçlere ve mülteci krizlerine neden oldu."

Reklam
Reklam

"MÜLTECİ SAYISI 2015 YILINDA 16 MİLYONDAN 2023 YILINDA 30 MİLYONA ULAŞTI"

"Türkiye tüm dünyada İran ile birlikte en fazla göçmene ev sahipliği yapan ülke oldu. Bu tür olumsuz tabloya dünyanın hemen her yerinde tepkiler geldi. Toplumsal olaylar tırmandı. Türkiye'nin batı ve doğu arasında bir köprü olduğuna ve Avrupa Birliği üyelik sürecinin önemine işaret ettim. Küresel riskler, bölgesel tehditler, ekonomik çıkarlar dikkate alındığında Avrupa Birliği Türkiye için vazgeçilmez öneme sahip. 2024 yılında Türkiye hala terörle mücadeleye devam ediyor. Göreve geldiğimde 1999 Gölcük depreminin üzerinden 9 yıl geçmişti. Geçen sene yaşadığımız depremin yaralarını hala tam olarak saramadık."

Özilhan, 2015 yılında enflasyonun yüzde 9, kişi başı gelirin 11 bin dolar, cari açığın gayri safi yurt içi hasılaya oranının yüzde 3 olduğunu hatırlattı ve son verilere göre, enflasyonun yüzde 65, kişi başı gelirin 10 bin 659 dolar, cari açığın gayri safi yurt içi hasılaya oranının da yüzde 3,6 olduğunu söyledi.

Türkiye ekonomisinin dünya ekonomisindeki payının yüzde 1,15, küresel mal ve hizmet ihracatındaki payının ise yüzde 4,1 olduğunu belirten Özilhan, "Üretim artışı sağlamadan makro ekonomik sorunlarda kalıcı bir iyileşme mümkün değildir. Küresel konjonktür durumu daha da önemli hale getirdi." açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

"YÜKSEK ENFLASYON VE REFAH ÜRETMEYEN BÜYÜME GEÇİM SIKINTISINI GETİRİR"

Özilhan, "Yüksek enflasyon ve refah üretmeyen büyüme geçim sıkıntısını getirir. 2024 yılında Türkiye hala gelir adaletsizliğiyle mücadeleye devam ediyor. Refahı artırmak için istihdamı artırmak gerekiyor. 2015 yılında işsizlik 10,3'tü geçen yılın kasım ayında yüzde 9 oldu. 2024 yılında Türkiye hala vatandaşlarına iyi işler oluşturma mücadelesine devam ediyor. İşsizlik sorunu yaşarken bir de nitelikli insan kaynağı sorunu yaşıyoruz." diye konuştu.

Özilhan, konjonktür ne kadar elverişsiz olursa olsun, geleceği kaybetmemek için uzun vadeli düşünmek ve yapısal sorunları ertelemeden çözmek gerektiğini söyledi.

(AA)

Anahtar Kelimeler: