TÜSİAD yine uyardı

Türkiye Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) üç ayda bir yayınlanan değerlendirme raporu Konjoktür'ün Mayıs - Temmuz 2002 dönemini kapsayan 32. sayısında, siyasi belirsizliğin ekonomik programın sonuçlarının ertelenmesine neden olduğu belirtildi.

Mayıs ayında başlayan siyasi belirsizliğin finansal piyasalardan başlayarak ekonomik faaliyetleri hangi yönde etkilediğini araştıran TÜSİAD raporunda, 2002 yılı 3 aylık ve yıllık tahminlerine yer verildi.

Mayıs ayı itibariyle finansal piyasalarda gözlenen yüksek dalgalanmanın ekonomideki tüketim, yatırım ve üretim kararlarını olumsuz etkileyecek boyutlara ulaşmasının ardındaki temel nedeni artan siyasi belirsizliğe bağlayan TÜSİAD raporunda, Başbakan Bülent Ecevit'in sağlık durumunun bozulması ve daha sonra erken seçim tartışmaları ile beraber AB'ye uyum konusunda hükümet içinde beliren görüş ayrılığının, belirsizliğin artarak mali piyasalarda risk primlerinin yükselmesi sonucunu doğurduğu vurgulandı.

Reklam
Reklam

2003 yılı enflasyon hedefi konusunda da görüşlere yerverilen raporda, "Enflasyon yüzde 20 olduğu gözönünde bulundurulursa, hükümetin nominal olarak yıllık bileşik yüzde 75 - 80 bandında borçlanmaya devam etmesi, reel faiz yükü ve borç dinamikleri açısından tehlike arzetmekte ve enflasyon hedefine ulaşılması yönündeki inancı her geçen gün zayıflamaktadır" denildi.

"Sonbahar'a doğru siyasi belirsizliğin azalma eğilimi göstermesi beklentisine rağmen, içinde bulunduğumuz ortamın, özellikle yılın üçüncü çeyreğini olumsuz etkilemesi kuvvetle muhtemeldir" ifadelerinin yer verildiği raporda, "TÜSİAD 2002 yılında GSMH'nın yüzde 2.8 artmasını, enflasyonun ise yıl sonu itibariyle TEFE ve TÜFE'de sırasıyla yüzde 33 ve yüzde 34 olmasını beklemektedir. TÜSİAD yılın üçüncü çeyreğinde gerek erken seçim, gerek AB'ye uyum açısından atılacak adımların ekonomik senaryoyu temelden etkileyeceğini düşünmektedir. Makroekonomik senaryo, Kasım 2002'de erken seçimlerin yapılacağı,ekonomik programın uygulamaya devam edeceği, siyasi belirsizliğin kademeli olarak azalacağı ve dışkonjonktürde yılın ikinci yarısında iyileşme olacağı beklentileri altında hazırlanmıştır" görüşleri yer aldı.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: