TÜSİAD'dan Straw'a ödül

İSTANBUL (İHA) - Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD), "TÜSİAD Bosphorus Prize for European Understanding" adı altında 2003 yılında tesis ettiği 'TÜSİAD Dış Politika Ödülü'nün üçüncüsü, 2005 yılı itibariyle İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'a verildi. Törende konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, "Avrupa'nın sınırlarının Türkiye'nin doğu sınırında sona ermesi, batı sınırında sona ermesinden daha çok tercih edilmelidir" dedi.

Rahmi Koç Müzesi'nde düzenlenen törene Straw'ın yanısıra Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, eşi Hayrunnisa Gül ile birlikte katıldı. Törende konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, Straw'a, Türkiye'nin AB müzakere sürecine başlaması için yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür etti. Sabancı, "3 Ekim'e ulaşmak kolay değildi. Bu süreç çok güç ve tartışmalarla doluydu. Neticede aklıselim galip geldi, ki bu her iki tarafın da menfaatineydi" dedi.

Reklam
Reklam

Türk hükümetinin çabalarını ve kararlılığını, Dışişleri Bakanı Gül'ün diplomasi alanındaki becerisini takdirle karşıladıklarını dile getiren Sabancı, Türkiye'nin üye ülkeler tarafından iyi anlaşılması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"AB, halihazırda güçlüklerimizin üstesinden geleceğimizi bilmeli. Çünkü bunlar geçici. Türkiye olmadan Avrupa projesi tam olarak gerçekleşemez. Avrupa'nın sınırlarının Türkiye'nin doğu sınırında sona ermesi, batı sınırında sona ermesinden daha tercih edilmelidir. AB, Kıbrıs konusunda çok önemli hata yaptı. Sınır sorunlarını halletmeyen bir ülkeyi üye yaptı. AB'nin KKTC'ye güçlükler çıkarması doğru değildir."

Dışişleri Bakanı Gül'ün, yeni eylem planıyla her iki tarafın da diyalog içinde olmasını sağlayacak ve her iki tarafın menfaatine olacak son derece doğru ve aydınlatıcı bir yol çizdiğini belirten Sabancı, "Yeni eylem planı, bölünmeyi ve anlaşmazlıkları önlemek için çok önemli. KKTC halkı da kendi temel haklarına sahip olmalı. BM ve AB'nin de bu çağrıya yardımcı olacağını umuyorum" dedi. Jack Straw'un, Rumlar'ın protestosuna rağmen KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile görüştüğünü hatırlatan Sabancı, "Umarım ki Straw ile birlikte Türkiye'nin AB'ye üyeliğini kutlayacağız" diye konuştu.

Reklam
Reklam

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mustafa Koç da, törende Rahmi M. Koç Müzesi'nin bulunduğu binayı tanıttı.

Koç, geçen yıl 3 Ekim'de Türkiye'nin, üyelik müzakereleri konusunda AB'nin tarihi kararını beklediğini ifade ederek, "O tarihte saatler adeta durmuştu. Müzakereler uzun oturumların sonunda başladı. Straw'a, AB'ye katılımımızı desteklediği, yapıcı ve ileri görüşlü çabaları için teşekkür ediyoruz" dedi.