Tüsiad'tan bütçe açığı uyarısı

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, "bütçe açığı" konusunda uyarıda bulunarak, "Kontrol altına alamazsak, bu ekonomimizde ciddi bir risk oluşturacak" dedi.

KONYA (A.A)- Konya Dedeman Otel'de düzenlenen Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bu krizde, dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi finansal bir kriz yaşamadığına işaret eden Yalçındağ, "Bu bizim için büyük avantajdı" dedi.

Yalçındağ, çok daha küçük ihracat yapılan ülkelere girerek, bu krizden daha az etkilenmiş ülkelere girerek ihracatı artırma çabalarının doğru olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bütçe açığı sorununun da faiz politikası üzerinde bir baskı yaptığını düşünüyoruz. Peki bu bütçe açığı OECD ülkeleri genelinde çok yüksek, bunun Türkiye'de de olması doğal mıydı? Belki doğaldı başta ama artık kontrol altına alamazsak, bu ekonomimizde ciddi bir risk oluşturacak ve bizim ileriye dönük yatırımlarımızı ve büyüme hedefimizi kesinlikle olumsuz etkileyecektir. İş adamları olarak beklentimiz güven, istikrar ve öngörülebilirlik. Türkiye'de öngörülebilirliğin yeniden sağlanması için de bir süredir beklediğimiz orta vadeli programı iş adamları olarak bekliyoruz."

Reklam
Reklam

Bunların, Merkez Bankasının para politikalarına ve faizin bu düşük oranlarda devam etmesine yardımcı olacağını düşünklerini anlatan Yalçındağ, "Büyümenin finansmanı Türkiye için son derece önemli, bunun nasıl sağlanacağı, bizim finans piyasalarımızın özel sektörün yatırım yapması için finansmanı sağlayacak derinlikte olup olmayacağı, önümüzdeki önemli konulardan biri." dedi.

-HÜKÜMET'E ÖNERİLER-

Yalçındağ, yeni orta vadeli programın içinde, 2007'den beri yapılan ama daha sonra bir çok nedenden dolayı düşen, diğer bekleyen yapısal reformlar bulunduğuna işaret ederek, TÜSİAD'ın önerilerini dile getirdi. Bu çerçevede, "iç tasarruf oranı"nın düşüklüğüne dikkat çeken Yalçındağ, "Uzun süredir konuşulamayan ancak bizim TÜSİAD olarak gündeme getirdiğimiz, bizim kendimizi zaman zaman kıyasladığımız Uzakdoğu ülkelerine baktığımızda, iç tasarruf oranı çok çok yüksek. Yüzde 50'lere varan iç tasarruf oranına sahipler. Avrupa'da da bu oran yüksek. Sürdürülebilir büyümeyi bu kadar az iç tasarruf oranıyla yapmamız mümkün değil. Gerekli mevzuatta değişiklikleri yaparsak ve gerekli önlemleri alırsak, bunun olabileceğini düşünüyoruz." diye konuştu.

Reklam
Reklam