TÜSİAD'tan 'Kıbrıs' desteği

ANKARA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı ve beraberindeki yeni yönetim kurulu üyelerini kabul ederek bir süre görüştü.

Başbakanlık Merkez Binası'nda gerçekleşen görüşme yaklaşık bir saat sürdü. Görüşmenin ardından gazetecilere bir açıklama yapan TÜSİAD Başkanı Sabancı, görüşmede Kıbrıs sorunu, AB ile ilişkiler ve ekonomide yaşanan son gelişmelerin ele alındığını kaydetti. Kıbrıs sorununun çözüm yolunun açık olmasının memnuniyet verici olduğunu ifade eden Sabancı, müzakerelere başlanmasıyla KKTC halkının yaşam seviyesinin yukarı çekileceğini söyledi. Birleşik Kıbrıs'ın AB'ye girmesinin Türkiye-AB ilişkilerine ivme kazandıracağını kaydeden Sabancı, "Hükümetin yapıcı ve uzlaşmacı tutumunu başarılı buluyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Görüşmede AB-Türkiye ilişkilerinin de ele alındığına işaret eden Sabancı, TÜSİAD'ın 2001-2002-2003 yıllarında çok yoğun bir faaliyet içerisinde olduğunu, 2004 yılında da neler yapılabileceğini Başbakan Erdoğan'a anlattıklarını bildirdi. 2004 yılı sonunda Türkiye'nin müzakere tarihi alması için çok çalışacaklarının altını çizen Sabancı, Kopenhag kriterlerinin yerine getirilmesi konusunda hükümetin adımlar attığını, ancak eksikliklerin giderilmesi için de hızlı hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

Başbakan Erdoğan ile ekonomik konuları da görüştüklerini belirten Sabancı, ekonomide yaşanan son gelişmeleri memnuniyet verici bulduklarını ifade etti. Sabancı, 2003 yılında IMF programına bağlı kalınarak, yol açıcı çalışmalar yapıldığını, 2004 yılında da programın aynı kararlılıkla sürdürülmesini istediklerini söyledi. Sabancı, ekonomide sadece faizlerin ve enflasyonun indirilmesinin yeterli olmadığını, Lizbon stratejisine bağlı uzun vadeli bir politika izlenmesi gerektiğini Başbakan'a aktardıklarını kaydetti. Sabancı, bunun için işsizliği önleyici programların uygulanması ve sürdürülebilir bir büyüme sağlanması gerektiğine de dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Görüşmede, Başbakan Erdoğan'ın Kıbrıs'ta çözümün Türkiye'ye ve KKTC'ye neler getireceği konusunda kamuoyunun mutlaka bilgilendirilmesi gerektiğini ifade ettiği öğrenildi. Bu konuda TÜSİAD'a da görevler düştüğünü anlatan Erdoğan, müzakerelerin devam etmesi için tüm sivil toplum örgütlerinin desteğini istedi. Başbakan Erdoğan, TÜSİAD'ın 'programdan sapmayın' uyarıları üzerine de, "Biz, IMF olmasa bile zaten Türkiye için yapıyoruz. Olması gereken de bu" değerlendirmesini yaptı.