TUSKON’dan Mozambik’e Çıkarma

TUSKON, Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC)’nun dünyaya açılan kapısı Mozambik’te yapılan Uluslararası Ticaret Fuarı (FACIM)’na...

TUSKON, Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC)’nun dünyaya açılan kapısı Mozambik’te yapılan Uluslararası Ticaret Fuarı (FACIM)’na Türkiye’den 23 şirketle çıkarma yaptı.

Başkent Maputo’da kapılarını açan fuara tarım, gıda, enerji, tekstil, makine ekipmanları ve mobilya alanında faaliyet yürüten şirketler katıldı. Fuar, güç günlerden geçen Avrupalı firmalardan da ilgi gördü.

Türkiye’den yatırımcılarla FACIM’a giden TUSKON Genel Sekreteri Mustafa Günay, Avrupalı firmaların bölgeye yoğunlaşmalarının gelecek senelerde de devam edeceğini vurguladı. Mustafa Günay, ekonomi adına önemi artan Afrika’da firmaların yatırım trenini kaçırmamaları; ellerini çabuk tutmayları gerektiğini ifade etti. Günay, ”Bölgenin güçlü iç talebi ve istikrarlı ekonomik büyümesi, paralel 5 sene içinde tarım, enerji, inşaat gibi kritik sektörlerde rekabeti güçleştirecektir. Bizler, burada yatırıma geleceklere yardımcı olmaya açığız." dedi.

Reklam
Reklam

Uluslararası Ticaret Fuarı’nı dolaşan Mozambik Devlet Başkanı Armando Guebuza ise kısa zamanda bir yatırımcı heyeti ile TUSKON’un davetlisi olarak Türkiye’ye gelmeyi temenni ettiklerini belirtti.

FACIM, 12 ÜLKEDEN 50 BİN ZİYARETÇİ AĞIRLIYOR

FACIM’da 2011’de 13 ülkeden 600 şirket yer alırken; en büyük katılım Portekiz, İtalya ve İspanya’dan gelmişti. Bu sene Türkiye’den şirketlerin ürünleri 12 ülkeden yaklaşık bin 500 yerel ve global yatırımcı ile 50 bin ziyaretçi ile 27 standda buluşuyor. Katılımcılardan Akfel İş Geliştirme Müdürü Mehmet Emin Erkesim, Maputo’da 80 milyon dolarlık bir doğalgaz dağıtımı projesine talip olduklarını dile getirdi. Erkesim, Mozambik Enerji Bakanlığı yetkilileriyle konuyu görüştüklerini ve olumlu sonuç umduklarını aktardı. Türkiye'nin Mozambik ile dış ticaret hacmi 2011’de 174 milyon doları buldu. Bu rakam TUSKON ticaret ve yatırım köprülerinin başladığı 2006'da 22 milyon dolar seviyesindeydi. Ülke ekonomisi her sene yüzde 7 - 8 oranında büyüyor. Türkiye - Mozambik İşadamları Derneği (MOZTÜRK) Başkanı Ahmet Mete Tıraş, ülkede yatırım ihtiyacı duyulan alanlara işaret ederken; Türkiye’den şirketlere altyapı, gıda, tarım ekipmanları ve konut sahalarına girmelerini önerdi. Türkiye'nin Maputo Büyükelçisi Aylin Taşhan da Tıraş gibi yatırımcıları Mozambik’e davet etti. Aylin Taşhan, "Ülkenin bilinen verimli tarım alanlarının sadece yüzde 15'inin kullanılıyor olması yatırım potansiyelini anlatan önemli bir örnek. Bunun yanı sıra yerel yönetimin sağlamış olduğu arsa tahsisi benzeri teşvikler de unutulmamalı." dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: