Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Denis Sassou Nguess, Türkiye'den şirketleri ülkesine yatırım yapmaya davet etti. Denis Sassou Nguess, tarım, su ve orman ile ilgili kanunların da Kongo'da yatırımları kolay kıldığını dile getirdi.
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Türkiye-Kongo Ticaret ve Yatırım Forumu'nu organize etti. Foruma Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Denis Sassou Nguess, Finans ve Ekonomi Bakanı Gilbert Ondongo, Dışişleri Bakanı Basile Ikouebe, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Rigobert Maboundou ile Küçük ve Orta İşletmeler Bakanı Adelaide Yvonne Mougany de konuk oldu.
Forumun açılışında konuşan konuk Cumhurbaşkanı Nguess, Türkiye ile Kongo'nun bağlarının güçlendiğini belirtti. Bu iki ülkenin yatırımların koruyacak, çifte vergileri önleyecek anlaşmaları parafe edeceğini anlatan Nguess, "Bunun yanında irili ufaklı firmalar ile, zanaatkarlığın ilerlemesi ile ilgili anlaşmalar var. Bunların yakında onaylanacağını umuyoruz. Hakikaten 2013 ilk yarıda yapacağımız toplantıdan evvel anlaşmanın onayı önemli." dedi.
Kongo'nun konum olarak önemli bir yer olduğunu vurgulayan Nguess, ülkesinin sunduğu bazı avantajları, "Kongo iki önemli ekonomik örgüte de üye. Aralarında Gabon ve Kamerun'unda bulunduğu SEMAK diye bir örgütün önemli aktörü. Orta Afrika Ekonomi Birliği var, ona da üye. Buradan 120 milyonluk tüketici ile buluşmak mümkün var. Güvenli bir ülke olan Kongo'da ekonomi gayet iyi. Büyüme oranı yüzde 6. Bu oran 2010'da yüzde 10 idi, 2013 için yine aynı oranı öngörüyoruz. Kongo'da önemli yatırım imkanları var." şeklinde aktardı.
Konuk Cumhurbaşkanı, ülkesindeki yatırım fırsatları ile ilgili olarak da şu bilgileri verdi:
"İlk etapta tarım, hayvancılık ve su ürünlerinden söz edilebilir. Bir defa ülkemiz bütün sene güneş görüyor. Ayrıca su kaynakları bol olan bir ülkedir. Her yerde su var. Bunlar tarım için önemli. 10 milyon hektarlık tarım alanımız var. Bunun yüzde 2'ye tekabül eden bölümü kullanılıyor. Yan tarım alanında bütün imkanlar var. Bu anlamda tarımda makinelerin kullanımı teşvik ediliyor. Su ürünleri üreticiliği de önemli. Yine alanlarımızda hayvancılık yapmak da mümkün. Kereste de mühim. Orman kaynakları Kongo için çok önemli. Okaliptüs var, onun klonlanarak pek çok ülkede üretimine olanak veriyoruz. Bu ürüne 10 senede 1 milyon hektar orman alanında hayat vereceğiz. Sanayi ehemmiyet verdiğimiz alanlardan. Madenlere geldiğimizde senede birkaç yüz milyon varil petrol üretebiliyoruz. Son aramaların ardından bu üretim artabilir. Bunun yanında gayet iyi bir gazımız var. Bu gaz şu an için elektrik üretimi için kullanılıyor, fakat diğer alanlarda da kullanılabilir. Ekonomimizin büyük bölümünü petrol karşılıyor. Bütçenin yüzde 80'i petrolden oluşuyor. Ama tabii amacımız kaynakları artırmak. Bundan dolayı tarım, hayvancılık, su ürünleri üreticiliğine önem veriyoruz. Madenlerin işletimi için muhtelif ülkelerle irtibattayız. Talep eden ülkeler, şartlarımızı yerine getirmelerinin ardından arama onayı aldılar. Bu madenler belirlendikten sonra üretime geçilebilir. Bakın 2013 itibari ile ilk demir madeni üretimi ihraç edilecek."
Kongo Cumhurbaşkanı Nguess, özel ekonomi bölgelerini devreye aldıklarını duyururken; yatırımcılara gümrük ve vergi kolaylıkları tanıdıklarını da belirterek, şunları aktardı:
"Yol yapımı bakımından altyapılar önemli. Bu minvalde yolların, havalimanlarının, telekomun ve fiber optik ağların yapımını tamamlıyoruz. Burada bir diğer alan konut yapımı. Arıtma, içme suyu gibi alanlarda da faaliyete koyulduk. Ülkede demiryolları, havaalanları yolları, su yolları imar ediliyor. Ünlü bir nehrimiz var, buradan geçen ufak gemiler için limanların yapımı masada. Bütün sektörler, yatırım alanları belirli yasalarla teminat altında. Hidrokarbür ile ilgili, su ile ilgili elektrikle ilgili yasalar var, ormancılıkla ilgili yasalar var. Böylece ortaklarımız neler yapmaları gerektiğini biliyor. Yatırımlarla ilgili olarak yasa var. Bu, olumlu bir yasa. Yatırımcıları teşvik ediyor. Türkiye ve Kongo'nun parafe edeceği anlaşmada çifte vergiyi önleyecek. Bu ülkemizde yatırımlarla ilgili yasa ile bir araya gelince girişimcilere olanaklar sunacaktır."
“KONGO’YA OKUL VE UÇUŞ İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR”
Yatırım imkanlarının ele alındığı foruma Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da katıldı. Burada Türkiye'nin Afrika ile bağlarının güçlendiğine işaret eden Bekir Bozdağ, "Kıtanın tamamında büyükelçiliğimiz olacak. Yakında Ankara'da büyükelçilik için yer tahsis edeceğiz. Biz de oraya büyükelçilik yapıp açacağız. THY'nin Kongo uçuşları ile ilgili faaliyetler devam ediyor. 2013 içinde İstanbul'dan Kongo'ya uçuşlar başlayacak. Yine orada itibarlı bir okul yapımı için Kongo devleti yardımcı olacak. " ifadelerini kullandı.
Kongo'nun Türkiye gibi ekonomide önemli başarı öyküleri olduğunu belirten Bozdağ, iki ülkenin ortak yatırımlara girip güçlerini artırabileceğini ifade etti. Bozdağ, bu anlamda Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden Kongo ve Afrika'ya yatırım yapmalarını talep etti.
TUSKON: KONGO’DA YATIRIM İMKANLARINA DEĞER VERİYORUZ
TUSKON Başkanı Rızanur Meral de Kongo'nun konum olarak iyi bir yerde olduğunu, önemli kaynakları elinde bulundurduğundan söz etti. Kongo'nun iyi idare edilen, güvenli bir ülke olduğuna işaret eden Meral, "Kuşku yok Afrika'nın milli geliri en büyük ülkelerinden biri. Onun için Kongo'da yatırım imkanlarına değer veriyor, onun için oraya heyet gönderiyoruz." dedi.
Meral, ticaret ve yatırım forumunun yararlı olup yeni ortaklıklar oluşturması temennisinde bulundu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz