Tutdere’den İnsan Hakları Açıklaması

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla Adıyaman Barosu Genel Sekreteri Av. Abdurrahman Tutdere, basın...

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla Adıyaman Barosu Genel Sekreteri Av. Abdurrahman Tutdere, basın açıklaması düzenledi. Tutdere, basın açıklamasında, "10 Aralık 1948 de BM Genel Kurulu, Paris’te yaptığı toplantıda katılımcı 56 ülkenin 48’inin oyu ile İnsan Hakları Evrensel Bildirisini kabul etmiştir. Bu tarihi gün her yıl 10 Aralık İnsan Hakları Günü olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır" dedi.

İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin 64. yılında olduğumuzu anlatan Tutdere, şöyle konuştu: "Bildirge dünyada insan haklarının tanınması, yaygınlık kazanması ve korunması doğrultusunda önemli bir kaynak oluşturmaktadır.

Reklam
Reklam

Aradan geçen 64 yılda insanlık savaşsız, sömürüsüz bir dünya özlemi içinde oldu. Bu özlem bilimde ve teknolojide atılan dev adımlara karşın ne yazık ki günümüz dünyasında henüz gerçekleşmiş değildir."

Geçen bunca zaman içerisinde uluslar arası sermayenin, bildirgedeki temel hakları bir kenara atarak siyasal, sosyal ve ekonomik ilişkileri kendi yararı ve çıkarı doğrultusunda kullanarak birçok ülkeye İnsan Hakları ve Demokrasi adına müdahalelerde bulunmuş ve bulunmaya devam ettiğini anlatan Tutdere, şunları söyledi: "Ne yazık ki gizlenmiş niyetlerle insan hakları adına müdahalelerin yapıldığı yerlerde, ülkelerde durum insan hakları yönünden birçok ihlalleri beraberinde getirmektedir. Yaşam hakkının ortadan kalkması, açlık, kitlesel güç, iç savaş, korku ve gelecek endişesi gibi evrensel bildirgenin güvence altına aldığı hak ve özgürlükler yok edilmektedir."

Ülkemizde son yıllarda Anayasa başta olmak üzere birtakım temel yasalarda yapılan değişikliklere değinen Tutdere, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bildirge ile güvence altına alınan birtakım haklar iç mevzuatımızda yer almış olmasına rağmen uygulamada zaman zaman ihlaller yaşanmaktadır. Özgürlük ve güvenlik hakkının ihlali niteliğindeki eylem ve yargısal uygulamaların ulaştığı boyutlar nicelik ve nitelik olarak adeta olağanüstü dönemleri andırmaktadır. Yasal koşullara aykırı olarak gerçekleşen yakalama, gözaltı ve tutuklamalar bu uygulamaları tedbir olmaktan çıkarıp adeta cezalandırma yöntemi haline getirmiştir.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: