Tutuklanan Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Pekin, andıcı kabul etti

İnternet andıcı soruşturmasında haklarında yakalama kararı bulunan ve henüz teslim olmayan 5 sanıktan Genelkurmay İstihbarat...

İnternet andıcı soruşturmasında haklarında yakalama kararı bulunan ve henüz teslim olmayan 5 sanıktan Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin tutuklandı.
Ergenekon davasına ara verilmesinin ardından İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti saat 12.45’te Pekin ve avukatını huzura aldı. Pekin, iki erkek çocuğu babası olduğunu, gelirinin aylık 5 bin 500 TL olduğunu beyan etti. Ardından da mahkeme başkanı tarafından hakkındaki suçlar okunarak diyeceği soruldu.
İnternet andıcı belgesinin gerçek olduğunu belirten Pekin, kendisinin bu dokümanda sadece terör örgütünü destekleyen internet sitelerinin takip edilmesi için parafı bulunduğunu söyledi. İstihbarat Daire Başkanı olarak bilgi toplamanın görev olduğunu aktaran Pekin, internet andıcı belgesinde isimleri bulunan 430 sitenin açık istihbarat amacı ile takip edildiğini savundu. On yıldır yayın yapan internet siteleriyle ilgili herhangi bir ilgisinin bulunmadığını öne süren Pekin, terör örgütüne destek verdiği için takip edilen siteler yüzünden müebbet hapis istemiyle yargılanmanın adil olmadığını ileri sürdü. Pekin ayrıca, söz konusu andıcın geçmişte yayın yapan sitelerle ilgisi bulunmadığını, yeni kurulacak 4 site için hazırlandığını söyledi.
“40 yıldır taşımakta olduğum üniformama tek bir leke sürmedim.” diyen Pekin, Kıbrıs gazisi de olduğunu belirterek, “Görevim süresince hukukun içinde kalmaya özen gösterdim. İşlemediğim bir suçtan dolayı karşınızda bulunmaktayım. Bu onur kırıcı durum nedeniyle utanç duyuyorum.” ifadelerini kullandı.
Korgeneral Pekin’den sonra söz alan Ankara Barosuna bağlı Avukat Orhan Önder, internet andıcı belgesinde müvekkilinin sadece koordinatör görevi bulunduğunu söyledi. İnternet andıcı iddianamesinde; belgesinin hazırlanmasında karar verici, uygulayıcı ve koordine edicilerin bulunduğunu aktaran Önder, “Belgenin hazırlanmasında hiçbir ilgisi bulunmayan bir insan varsa o da müvekkilimdir. İsmail Hakkı Pekin sadece belgenin altına koordinasyon amacıyla imza atmıştır. Sitelerin yayınlarıyla hiçbir alakası yoktur. Ne karar ne de icra makamındadır. 10 yıldır yayın yapan sitelerle bir ilgisi yoktur.” dedi.
Pekin ve avukatının savunmasının ardından Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, sanığın üzerine atılı suç mahiyeti, kuvvetli suç şüphesi ve delileri karartma gerekçesiyle tutuklanmasını talep etti. Yaklaşık 15 dakika aradan sonra mahkeme heyeti adına Başkan Hasan Hüseyin Özese, sanığın üzerine atılı suç, delilleri karartma ve kuvvetli suç şüphesi bulunduğunu gerekçe göstererek oybirliği ile tutuklanmasına karar verildiğini açıkladı.

Reklam
Reklam

ERGENEKON DAVASININ İZLEYENLER, BASIN MENSUPLARINA SATAŞTI
Pekin hakkındaki tutuklama kararının yüzüne okunmasının ardından merkez komutanlığına bağlı subaylar tarafından cezaevine teslim edilmek üzere salondan çıkarıldı. Bu sırada izleyici sıralarında bulunan İP Genel Sekreteri ve Ergenekon ana davası tutuklu sanığı Doğu Perinçek’in avukatı Hasan Basri Özbey, Pekin ile toklaştı. Avukat Özbey, Pekin’e hitaben “Asıl onlara geçmiş olsun. Onlar yıkılacak.” dedi. Duruşma solunu çıkışında Ergenekon davasını izlemeye gelenlerin ise Pekin’i alkışlayarak destek verdikleri görüldü. Bazı izleyicilerin ise basın mensuplarına, “Gene ordu aleyhine mi yazacaksınız?” şeklinde sataşmaları dikkat çekti.

‘GATA’DA YATAN SANIK SAYISI 1’E DÜŞTÜ’
Korgeneral Pekin’in teslim olmasının ardından GATA’da yatan sanık sayısı da 1’e indi. GATA’da halen Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler bulunuyor. İnternet andıcı davasında haklarında yakalama kararı olan Orgeneral Nusret Taşdeler ve Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Gülhane Askerî Tıp Akademisi’ne (GATA) yatmıştı. Taşdeler’in göğüs ağrısı, baş dönmesi ve halsizlik şikayetleri ile hastaneye sevk edildiği öğrenildi. Son YAŞ toplantısına Ege Ordu Komutanı olarak katılan Taşdeler, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı’na atanmıştı. Karar üzerine psikolojisi bozulan Korgeneral Pekin’in ise ‘intihar düşüncesi ile kendine zarar verir’ tanısıyla kliniğe yatırıldığı belirtilmişti.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Savcı Cihan Kansız’ın hazırladığı internet andıcı iddianamesini 30 Temmuz’da kabul ederken, 14 sanık hakkında yakalama kararı çıkmıştı. Şu ana kadar emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, Tuğamiral Alaettin Sevim, Albay Sedat Özüer, Albay Fuat Selvi, emekli Albay Gökçeoğlu, emekli Albay Hulusi Gülbahar ve sivil memur Bülent Sarıkahya ve Korgeneral İsmail Hakkı Pekin tutuklandı. Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler, Korgeneral Mehmet Eröz, Tümgeneral Mustafa Bakıcı ve Ziya İlker Göktaş ise henüz teslim olmadı.

Reklam
Reklam

SANIKLAR HAKKINDA İSTENEN CEZALAR
Sanıklar hakkında TCK’nın 312. maddesi uyarınca “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” suçundan müebbet hapis cezası isteniyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz