Tutuklu milletvekilleri için formül aranacak

Meclis, yeni yılın ilk günlerinde tutuklu milletvekilleri konusunda yeni bir çözüm arayışına sahne olacak.

TBMM - Alınan bilgiye göre, TBMM Genel Kurulu'nda 2014 yılı bütçesi üzerindeki son konuşmalar sırasında BDP'li milletvekillerinin Hükümet'in konuyla ilgili açıklama yapması isteği üzerine başlayan görüşme trafiği, soruna çözüm bulunması için yeni bir girişimin kapısını araladı.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ve BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan'ın yaptığı görüşmenin ardından, AK Parti'nin hukukçu kurmayları bir araya gelerek konuyu değerlendirdi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Bekir Bozdağ ile TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun da aralarında olduğu AK Parti'li hukukçular, nasıl bir çözüm bulunacağı konusunda 4 partinin bir araya gelerek çözüm bulması üzerinde durdu.

Reklam
Reklam

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, TBMM Genel Kurulu'nda Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın bütçenin kabul edilmesinin ardından Hükümet adına yaptığı teşekkür konuşmasında, "Hukuk açısından ne yapabiliriz, bundan sonra onu düşünmeliyiz. 4 siyasi parti grup başkanvekilleri bir araya gelsin, Hükümet olarak çalışalım, yasal düzenleme gerekiyorsa en kısa sürede gerçekleştirelim" sözlerinin ardından ne yapılabileceği üzerinde durduklarını belirtti.

Buldan, şunları söyledi:

"Arınç'ın tutuklu milletvekilleriyle ilgili sözleri üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal'ı aradım. Bu konuda nasıl bir düzenleme yapılabilir, nasıl organize olabilirizi konuştuk. 2 Ocak Perşembe günü bir araya gelme kararı aldık. Bu konunun çözümü için anayasa değişikliğine gerek olmadığı kanısındayım. Tutuklu milletvekilleriyle ilgili hem bizim hem de CHP'nin verdiği kanun teklifleri var. Bizim verdiğimiz teklif; yeterli mi yetersiz mi, onları tartışacağız. CHP'nin teklifi ile de ortaklaştırabiliriz. Belki yeni bir metinde anlaşacağız. Ortada bir mağduriyet ve hukuksuzluk var. Bu konuyu Meclis olarak acilen gündemimize almamız gerekir. Milli iradenin temsil edildiği Meclis, bu soruna bir çözüm bulmalı. Bu konuya belki bir günde çözüm bulamayız. Ama çok uzatılmasını da istemiyoruz. Yeni yılın ilk haftası olmasa da ikinci haftasında bu sorun çözülebilir. Meclis'in 2014'te ilk gündem maddesi bu olacak."

Reklam
Reklam

-CHP, toplantıya katılacak

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de tutuklu milletvekillerinin, Meclis'in ayıbı olduğunu ifade etti.

Halen tutuklu milletvekili bulunmasının ayıp olduğunu belirten İnce, "Bunun için öne çıkması gereken kişi Meclis Başkanı'dır. Yasamanın başındaki kişi kılını kıpırdatmıyor. BDP, CHP hazır, AKP hazır olduğunu söylüyor. MHP'nin ise bir takım kuşkuları var. Bu kuşkular giderilebilir" dedi.

Hukukçuların, bu sorunun geçici maddeyle çözülebileceği görüşünde olduğunu belirten İnce, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ve CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın serbest kaldığını, yeminlerini ederek görevlerine başladığını anımsattı.

İnce, Engin Alan dahil olmak üzere, BDP'li milletvekillerinin bir an önce görevine başlaması gerektiğini vurgulayarak, "Bu konuda ne yapmak gerekiyorsa biz hazırız. Ama burada hazır olmayan Hükümet ve Meclis Başkanı. Görevini bunlar yapmıyor. MHP'nin kaygıları giderilebilir. Çok basit o..." diye konuştu.

Diyarbakır'da ayrı, İstanbul'da ayrı hukuk olmayacağını kaydeden İnce, "Arada sorun neyse giderilebilir. Yasaysa yasa, ne gerekiyorsa yapalım. Buna hazırız. Meclis'in üzerinden bu ayıbın kalkmasını istiyoruz. Derdimiz bu" görüşünü dile getirdi.

Reklam
Reklam

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da bu sorunun çözülmesine olumlu baktıklarını, sorunun çözümünden yana olduklarını belirtti.

Altay, konuyla ilgili olarak grupların bir toplantı yapması halinde de katılacaklarını vurguladı.

-MHP, çalışmaya destek vermeyecek

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu ise "Bizim dışımızdaki 3 parti bir araya gelecek. Bizimle alakalı bir durum yok. Bizim milletvekilimiz tutuklu değil, hükümlü... BDP'nin teklifi ile harekete geçiliyor. Bugüne kadar diğer partiler neredeydi? Bu sorunun çözüme kavuşturulması için daha önce biz tekliflerde bulunduk. Dikkate alınmadı. Teklifi bize ilettiklerinde BDP'nin teklifi olduğu için ciddiye almadık. Bir diğer neden de bunun açılım içinde değerlendirilmesidir. Biz bu çalışmaya destek vermeyeceğiz" diye konuştu.

Halaçoğlu, "Hükümlü milletvekili Engin Alan için de bir çözüm üretilebilir mi?" sorusuna, "Teklif Meclis'e gelsin, bakarız..." karşılığını verdi. (AA)