Tutuklu milletvekillerinin durumuna kınama

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tutuklu milletvekillerine ilişkin yazılı bir bildiri yayımladı.

ANKARA (ANKA) - Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, 8 milletvekilinin tutukluğunun devam etmesini kınayarak, Türkiye'deki ilgili bütün taraflara milletvekillerinin, parlamento görevlerini yerine getirebilmeleri için gerekli koşulları yaratmaya davet etti.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tutuklu milletvekillerine ilişkin yazılı bir bildiri yayımladı. Aralarında CHP Milletvekilleri Deniz Baykal, Gülsüm Bilgehan ve Haluk Koç'un da bulunduğu 30 kişinin imzasının yer aldığı bildiride, tutuklu milletvekillerinin durumu kınandı. Bildiride, "12 Haziran 2011 seçimlerinde TBMM'ye seçilen 8 milletvekilinin devam eden tutukluluk hallerini en güçlü şekilde kınıyor ve onlarla dayanışma içinde olduğumuzu bildiriyoruz. Üç farklı siyasi partiye mensup sekiz milletvekili, kendilerine karşı devam eden mahkeme süreçleri nedeniyle hala tutuklu bulunmaktadırlar. Bazıları, üç yıla yakın bir zamandır hapisteler. Türkiye'deki meslektaşlarımızın durumunu büyük bir endişeyle takip ediyoruz. Meslektaşlarımıza karşı sürdürülen uygulama, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin "özgürlükten mahrumiyet' ilkesi ve İhtiyari Birinci protokolün "seçme ve seçilme hakkı' ilkesiyle çelişmektedir" denildi.

Reklam
Reklam

-PARLAMENTO GÖREVLERİNİ YERİNE GETİREBİLMELİLER-

Milletvekilerinin tutuklu bulunmasının, siyasi hayata katılıma dair hakları tanımlayan Birleşmiş Milletler Uluslararası Siyasi ve Medeni Haklar Sözleşmesi'ni ihlal ettiğinin belirtildiği bildiride, milletvekillerinin tutukluluk hallerinin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ndeki "masumiyet karinesi" ilkesine de aykırı düştüğünün altı çizildi. Açıklamada, "Usulüne uygun olarak seçilmiş milletvekillerinin, halkın iradesi tarafından kendilerine verilmiş olan parlamento görevlerini yerine getirebilmeleri için Türkiye'deki ilgili bütün tarafları bunu sağlayacak koşulları yaratmaya davet ediyoruz" denildi.(ANKA)

(YE/ORH)