Tutuklu Ve Hükümlülere Seminer

GAZİANTEP (AA) -  Gaziantep H Tipi  Ceza İnfaz Kurumu tarafından hükümlü ve tutuklulara yönelik "Öfke kontrolü ve şiddet" konulu seminer verildi.

GAZİANTEP - Gaziantep H Tipi Ceza İnfaz Kurumu tarafından hükümlü ve tutuklulara yönelik "Öfke kontrolü ve şiddet" konulu seminer verildi. Müdürlükten yapılan açıklamaya göre, cezaevinde kalan tutuklu ve hükümlülere yönelik gerçekleştirilen seminer programları kapsamında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezinde görevli görevlisi psikolog Selen Akan ve veri otomasyon uzmanı Hülya Mutlu"Öfke kontrolü ve şiddet" konulu seminer verdi. Psikolog Akan, öfkenin uygun ifade edilmesi durumunda son derece sağlıklı ve doğal bir duygu olduğunu bildirdi. Duygunun kontrolden çıkıp yıkıcı hale dönüşmesi durumunda okul ve iş hayatında, kişisel ilişkilerde ve genel yaşam kalitesinde sorunlara yol açtığını belirten Akan şunları kaydetti: "Pek çok kişisel ve sosyal problemlerin temelinde öfke vardır. Öfke hem dışsal, hem de içsel bazı olaylarla ortaya çıkar. Arkadaşınız, anneniz, kardeşiniz, sokaktaki bir adam, öğretmeniniz gibi belli bir insana öfkelenebileceğiniz gibi trafik sıkışıklığı, iptal edilen bir randevu gibi bir olaya da öfkelenebilirsiniz. Öfkelenmenizden kendi kişisel kuruntularınız sorumlu olabileceği gibi, daha önceden başınızdan geçmiş ve sizi öfkelendirmiş bazı olayların anıları da sorumlu olabilir. Genellikle öfkeye yol açan nedenler arasında; engellenme, haksızlığa uğrama, fiziksel incinme ve yaralanmalar, tacize uğrama, hayal kırıklığı, saldırıya uğrama, tehditler sayılabilir." Öfkenin çok hafif bir tepkiden hiddete kadar farklı yoğunlukta yaşanan bir duygu olduğunu ifade eden Akan, öfkenin diğer duygular gibi fizyolojik ve biyolojik değişmelerle birlikte hissedildiğini aktardı. Akan şunları kaydetti: "Eğer dinlemeyi biliyorsak, vücudumuz bize öfkeli olduğumuz konusunda bilgi verir. Öfkenin fiziksel işaretleri vardır. Adrenalin salgısı artar, nefes alıp verme sıklaşır, kalp atışları hızlanır, kan basıncı artar. Vücut ve zihin 'savaş ya da kaç' tepkisi için hazırdır. Uzmanlar bastırılan öfkenin kaygı ve depresyona yol açtığını iddia ediyorlar. İfade edilmeyen öfke, kişiler arası ilişkileri bozabileceği gibi, zihinsel ve fiziksel problemlere de yol açabilir." Akan, doğru ifade edilmeyen öfkenin baş ağrıları, mide rahatsızlıkları, solunum problemleri, cilt problemleri, jenital ve böbrek fonksiyonlarında problemler, artirit, sinir sistemi rahatsızlıkları, dolaşım sorunları, uygusal rahatsızlıklara ve intihara sebebiyet verdiği bilgisini verdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: