ISPARTA (İHA) - Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Coşkan, 2007 yılında yakılması planlanan 24 bin 174 ton tütün artığının yakılmaması gerektiğini belirterek, bu atıkların topraklara verim kazandırdığını söyledi.
Yapılan araştırmalar sonucu tütün atıklarının topraktaki organik madde içeriğini arttırdığını belirten Yrd. Doç. Dr. Ali Coşkan, tütün atıklarının çiftçilere ve araştırma merkezlerine verilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin birçok yerinde TEKEL depolarında bekletilen tütünlerin ekonomik ömürlerini doldurmaları nedeniyle yakılmak istendiğini ve bu durumun hem çevre kirliliğine hem de atıkların tarımda kullanılma potansiyelinin göz ardı edilmesine neden olduğunu ifade eden Coşkan, uygulamanın yanlış olduğunu savundu. Coşkan, "Ülkemiz topraklarının üçte birinin organik madde içeriği yüzde 1'den daha az veya yüzde 1-2 arasında değişmektedir. Oysa ideal bir toprakta olması gereken organik madde yüzde 4-5 dolayındadır. Bu nedenle, toprakların kirlenmesine neden olmayacak tüm organik atık ve artıkların topraklara uygulanması ülkemiz açısından büyük önem arz etmektedir. Tütün atığı uygun dozda topraklara uygulandığında kirliliğe neden olmadan, içerdiği bitki besin maddeleriyle toprak verimliliğini artıracak, organik madde olması nedeniyle toprağın fiziksel özelliklerini geliştirebilecek tarımsal bir üründür. TEKEL fabrikalarında işleme sonucu kalan tütün atıklarının yakılarak imha edildiğini ve bunların tarımda kullanılma olanağı olduğunu, yıllar önce çeşitli üniversitelerin, ziraat fakültesi öğretim üyeleri öngörmüş ve bu konuda çalışmalar yapmışlardır. Araştırmacılar, çalışmalarında tütün atığı uygulamalarıyla toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik verimliliğinin iyileştiğini dolayısıyla verim artışları sağlanmasının da mümkün olacağını rapor etmişlerdir. Bu çalışmayı takiben yapılan birçok çalışmada tütün atığı uygulamalarının toprak üzerine etkileri daha kapsamlı olarak irdelenmiş ve toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini uzun vadede olumlu yönde etkilediği ortaya konmuştur" dedi.
Yapılan araştırmalara göre tütün atığının yüzde 40-45'inin karbon olduğunu belirten Coşkan, "Bir kilogram tütün atığının yanması sonucunda yaklaşık 1.6 kilogram karbondioksit gazı atmosfere salınmaktadır. Bu yıl yakılarak imha edilmesi planlanan 24 bin 174 ton tütün atığının yakılmasıyla yaklaşık 39 bin ton karbondioksit atmosfere salınacaktır. Küresel ısınmanın gittikçe belirginleşen etkileri göz önünde bulundurulduğunda, küresel ısınmaya neden olan gazlardan en önemlisi olan karbondioksit salınımının azaltılması adına bu atıkların yakılmaması gerekmektedir. Ancak nakliye esnasında da atmosfere çeşitli sera gazlarının salındığı göz önünde bulundurularak, sözü edilen tütün atıklarının depolama alanı yakınlarındaki tarım alanlarında kullanılmasının daha fazla yarar sağlayacağı açıktır. Ayrıca uygulama dozu olarak 1.5-2 ton/da dozunun aşılmaması, tütün atığının neden olabileceği olumsuzlukları önlemek bakımından önemlidir. Bu nedene tütünlerin depolama alanı yakınlarında bulunan çiftçilere dağıtılması birçok yönden yarar sağlayacaktır. Bu noktada TEKEL, basın yoluyla tütün dağıtacağı depolama noktalarını duyurursa çiftçiler kendi imkanlarıyla sözü edilen atıkları alıp götüreceklerdir" diye konuştu.