Tütün Fonu tartışmasında "üretici mağdur olur" görüşü

Türkiye'nin vergileme faslının açılması için AB'ye 2018'e kadar Tütün Fonu'nu sıfırlama taahhüdüne, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) karşı çıkıyor.

Bu kuruluşlar, Fon'un kaldırılmasının üreticiyi mağdur edeceği görüşünü savunuyor.

Fon'un kaldırılmasının üreticiyi mağdur edeceği görüşünü savunan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile TAPDK, Maliye Bakanlığı'na birer görüş yazısı gönderdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tütün Fonu'nun kaldırılmasına karşı çıkarken, sadece Ege ve Marmara Bölgesi'nde değil, gelir dağılımının bozuk olduğu Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgelerinde de çok sayıda üreticinin geçimini, tütün ekiminden sağladığını kaydetti.

Reklam
Reklam

TAPDK ise Maliye Bakanlığı'na gönderdiği yazıda, Türk tütün üreticisinin korunması için, Tütün Fonu'nun devam etmesi görüşünde olduklarını belirtti.

Ege, Marmara, Karadeniz Bölgesi'nde de gelir dağılımının bozuk olduğu, Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde de önemli sayıda üretici kitlesinin geçimini tütünden sağladığının kaydedildiği yazıda, Fon'un kaldırılması halinde, bu kişilerin mağdur olacağı ifade edildi.

TAPDK yetkilileri de Tütün Fonu'un üreticiler için kalkan görevi gördüğünü ve Fon kalktığı an tütün ithalatının da artacağını, bu durumun yerli üretimi ve üreticileri sıkıntıya sokacağını, Tütün Fonu kesintisinin, yurt dışından gelen tütünden alındığını, amacın gelir sağlanması değil, içerideki üreticiyi korumak olduğunu kaydettiler.

AA