Tütün karşıtı anlaşma yasa haline geldi

MANİLA (İHA) - Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yılda 5 milyon kişinin ölümüne neden olan tütün tüketimini azaltmak amacıyla hazırlanan dünyanın ilk tütün karşıtı anlaşmanın önümüzdeki pazar günü uluslararası bağlayıcı nitelikte bir yasa haline geleceğini bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü-Tütün Kontrol Çerçeve Konvansiyonu (WHO-FCTC) zamanımızın ikinci büyük katili olan sigara içmeyi önlemeyi amaçlıyor. WHO Batı Pasifik bölgesi direktörü Shigeru Omi, "Her yıl 5 milyon kişi tütün bağlantılı hastalıklardan ölüyor. Sadece Batı Pasifik bölgesinde her gün tütün tüketen3 bin kişi hayatını kaybediyor. Bu küresel sorunla mücadele etmek amacıyla küresel araçlara sahibiz. Tüm ülkelerin bu mücadeleye katılma zamanıdır. Eğer bunun önüne geçilmezse tütün tüketimi 2020 yılında 10 milyon kişinin hayatına son verecek" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Dünyada şu anda 1.3 milyar sigara tiryakisinin bulunduğunu söyleyen Omi, sigaranın düzenli kullanıcılarının yarısının ölümüne yol açan tek yasal ürün olduğuna dikkat

çekerek, "Tütün yüzünden 650 milyon kişi ölecek" dedi.

WHO-FCTC Konvansiyonu Mayıs 2003'te 56. Dünya Sağlık Asamblesi'nde 3 yıl devam eden görüşmelerin ardından kabul edilmişti.

Konvansiyonu 2004'te 167 ülke ve Avrupa Topluluğu imzalamıştı. 23 Şubat'a kadar ise toplam 57 ülke konvansiyonu onayladı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün bugünkü açıklamasında, daha fazla ülkenin dünyanın ilk anti-tütün anlaşmasını onaylaması çağrısı yapılarak, anlaşmanın bu hafta sonu bağlayıcı olacağı vurgulandı.

Anlaşmaya göre, tütün ürünlerinin ücreti, vergi artışları, reklamı, sponsorluğu, etiketi gibi konularda uluslararası standartlar getiriliyor.