Tütün sektörü zor günler geçiriyor

ANKARA (İHA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, tütün sektörünün, gerek üretici, gerekse pazarlama açısından yeni düzenlemelere gereksinimi bulunan bir sektör olduğunu vurgulayarak, "Her şeyin ötesinde tütün bizim için milli bir üründür ve milli bir politikaya ihtiyacı vardır" dedi.

TZOB'un oluşturduğu '2. Tütün Çalışma Grubu Toplantısı'nın ardından bir açıklama yapan Bayraktar, tütün sektörünün zor günler geçirdiğini belirterek, mevcut yasanın biran önce revize edilmesini istedi. Mevcut yasanın Türk tütün sektörünün sorunlarını çözmekten uzak olduğunu belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"AB adaylık yolunda müzakere tarihi almayı hedeflediğimiz 2005 yılından önce, müzakerelerde en sıkı pazarlıkların yapılacağı sektörlerden biri olan Tarım Sektörü'nün AB Ortak Tarım Politikası ve Ortak Piyasa Düzenleri'ne uyumda ulusal çıkarlarımızı da gözeterek, gerekli çalışmalar hız kazanmalıdır. Bu yolda, Tütün sektörü de hem üreticisi hem de pazarlayıcısı açısından yeni düzenlenmelere ihtiyacı bulunan sektördür. Her şeyin ötesinde tütün bizim için milli bir üründür ve milli bir politikaya ihtiyacı vardır. Sektörün sorunlarının çözümünde mevcut kanun ilgili tarafların görüşleri alınarak revize edilmelidir. 15 günde 15 kanun mantığında çıkarılan ve tüm itirazlara rağmen, Türk Tütün Sektörü'nün sorunlarını çözmekten uzak bu kanun bir an önce revize edilmelidir." Bayraktar, pazarlamada yaşanan sorunların temelinde üreticinin ekonomik anlamda bir örgüte sahip olmamasının yattığına işaret ederek, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Bu bağlamda, sözleşme şartları karşılıklı mutabakat sağlanarak değil (özellikle fiyat belirlemede, sınıflandırmada ve nevi tanımlarında), tüccar isteğine göre belirlenmektedir. Yapılması gereken ise, üreticilerin kooperatif bünyesinde örgütlenmesini sağlamaktır. Tütün üreticilerinin kooperatif kurarak, üye olmaları zorunlu hale getirilmelidir. Üretici kooperatifleri, yönetmeliklerde değişiklikler yapılarak, itirazlarda ve fiyat belirlemede üreticiyi temsilen taraf olmalıdır. Üreticilerin kooperatif bazında örgütlenmeleri ve sözleşmeleri bu kooperatif aracılığı ile yapmasında Ziraat Odaları ve TEKEL önderlik yapabilir. Tütün tüketimi mutlaka yurt içi tütün üretimiyle sağlanmalıdır. Kanunla birlikte tütün satış yöntemlerinden birisi olan Açık Artırma Yöntemi işlememektedir. 2003 üretim yılında üreticilerimiz sözleşmesiz üretim yapmamışlardır. Sözleşmeli üretimin subapı olarak yasada yer alan Açık Artırma Yöntemi işler hale getirilmelidir. Açık Artırma sisteminin işlerlik kazanabilmesi için öncelikle; Tütün Yönetmeliği'nin 13'üncü maddesinde Ziraat Odaları, tütün Tarım Satış Kooperatifleri gibi kuruluşlar yasal, mali, fiziki, kalifiyeli personel vb. yönlerden güçlendirilmelidir. Sistemin sağlıklı işletilmesi ve üretici gelirlerinde istikrarın sağlanması açısından açık artırmada alıcısı çıkmayan üretici tütünlerini belli bir bedelle satın alacak müdahil bir kurum-kuruluş (devlet kredi destekli kooperatifler olabilir) Tütün Satış Merkezleri ile birlikte faaliyete geçmelidir. Alınan tütün bir sonraki sene üretim kotasından düşürülmelidir. Mevcut sistemde tütün sözleşmelerinde ihtilaflara karşı, itiraz mercii daha hızlı çalışmalı ve ihtilafların çözümü daha kolay olmalıdır. Tütüne yönelik destekleme politikası belirlenmelidir."

Reklam
Reklam