Tütün Üretiminde Yeni Sınırlama Endişesi-Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Gürel:"Üretim Alanlarını Sınırlandıracak Düzenleme,ürünün Sonu Olacaktır"

İZMİR (A.A) - Ege Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Noyan Gürel, Türkiye'nin de tarafı olduğu Dünya Sağlık Örgütü

İZMİR (A.A) - Ege Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Noyan Gürel, Türkiye'nin de tarafı olduğu Dünya Sağlık Örgütü Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'nde yapılacak düzenlemelerle tütün üretimine yeni sınırlamalar getirilmesinin gündemde olduğunu savunarak, tütün üretimine daha fazla sınırlama getirmenin ürünün sonunu getireceğini ifade etti.

Gürel, yaptığı yazılı açıklama ile Dünya Sağlık Örgütü Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'nin (TKÇS) 17 ve 18. maddelerine yönelik yeni düzenleme çalışmaları olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Bu çalışmalar kapsamında tütün üretimine yeni sınırlamalar getirilmesinin söz konusu olduğunu savunan Gürel, şu görüşleri dile getirdi:

"Tütün üretimine ayrılan alanların zorla azaltılması ve tütün çiftçilerine sağlanan her türlü finansal ve hatta tarımsal teknik desteğin bile yasaklanması gibi kabul edilemez tavsiyeler, TKÇS'nin gündemindedir. Bunların olduğu gibi kabul edilmesi, tütün üretiminin bu koşulları uygulamayacak ülkelere kaymasına, bizim gibi tütün üreticisi ülkelerde ise ciddi ihracat kaybına ve ekonomik zararlara yol açacaktır. Üretim alanlarını sınırlandıracak düzenleme, ürünün sonu olacaktır.

Türkiye'nin Cumhuriyeti, 100 yılında dünyanın ilk 5 tarım ülkesi arasında yer almayı hedeflemektedir. Oryantal tütün, bu hedefe ulaşılmasına katkıda bulunacak önemli tarımsal ürünlerimizden biridir. Türkiye, yılda yetiştirdiği 60 bin tonun üzerinde oryantal tütünle dünyanın en büyük oryantal tütün üreticisidir. Yurtdışından, kaliteli Türk tütününe olan talep de yükselmektedir. Biz, bir yandan bu talebe yetişmek için üretimimizi artırmaya çalışırken, diğer taraftan ülke ekonomisi ve istihdamına katma değeri oldukça yüksek olan bu tarımsal ürün için tehlike çanları çalmaktadır."

Reklam
Reklam

Türkiye'de tütün ekiminin sözleşmeli yapıldığını anlatan Gürül, 2011 yılının ilk 9 ayında toplam 68 bin ton sözleşmeli üretim yapıldığını, geçen yıl ihraç edilen yaprak tütün miktarının ise 68 bin 686 ton ve yaklaşık 400 milyon dolar seviyesinde olduğunu ifade etti.

Muhabir: Ali Rıza Karasu / Ufuk Kırabalı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: