Tütün üretiminden vazgeçen üreticiye destek

Tütün üretiminden vazgeçip alternatif ürünlere yönelen üreticilere, 2009, 2010 ve 2011 yılları için de destekleme ödemesi yapılacak.

TEKEL'in alım yaptığı Trabzon, Hatay ve Burdur illeri de destekleme kapsamına alınırken, dekar başına 120 YTL destek ödenmesi öngörülüyor.

Tütün Üretiminden Vazgeçip Alternatif Ürün Yetiştiren Üreticilerin Desteklenmesine Dair, Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararnameye göre, desteklemelerden, kamu tüzel kişileri hariç, çiftçi kayıt sisteminde özlük, ürün ve arazi bilgileri kayıtlı olan, tütün üretiminden vazgeçerek alternatif ürün yetiştirmeyi tercih eden ve Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri Anonim Şirketinin (TEKEL) Yaprak Tütün Alım ve işletme müdürlükleri ile 2008 yılında sözleşme imzalamış Adıyaman, Batman, Bitlis, Burdur, Diyarbakır, Hatay, Mardin, Muş ve Trabzon illerindeki tütün üreticilerine, yılda bir defaya mahsus olmak üzere 2009, 2010 ve 2011 yıllarında destekleme ödemesi yapılacak.

Reklam
Reklam

Destekleme ödemeleri için gerekli finansman bütçenin ilgili kaleminden karşılanacak ve ödemeler Ziraat Bankası aracılığıyla gerçekleştirilecek. Kararın uygulanmasıyla ilgili olarak üreticilere yapılan toplam ödeme tutarının yüzde 0,2'si, bankaya hizmet komisyonu olarak ödenecek.