Tütünle Mücadele, AB Sürecinde Bir Fasılda Kapanış Kriterini Karşıladı

Hükümetin tütünle mücadele konusunda attığı kararlı adımlar, Avrupa Birliği (AB) katılım sürecinde bir fasılda daha...

Hükümetin tütünle mücadele konusunda attığı kararlı adımlar, Avrupa Birliği (AB) katılım sürecinde bir fasılda daha kapanış kriterinin karşılanmasını sağladı. Türkiye ile AB Komisyonu arasında müzakere sürecindeki tıkanıklığı aşmak için başlatılan 'Pozitif Gündem' kapsamında, Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Faslı Çalışma Grubu toplantısı Brüksel’de gerçekleştirildi. Avrupa Komisyonu, toplantıda ülkemizin başta tütünle mücadele kapsamında attığı kararlı adımlar olmak üzere, sağlıkla ilgili olarak fasıl kapsamında yer alan bulaşıcı hastalıklar gibi konularda kaydettiği ilerlemeye dikkat çekti. Toplantıda ayrıca, faslın doğrudan sigara ve diğer tütün mamulleri ile ilgili uyumu içeren bir teknik kriterinin Türkiye tarafından karşılandığı da Avrupa Komisyonu tarafından teyit edildi.

Reklam
Reklam

Konuyla ilgili açıklama yapan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlılığı ve Sağlık Bakanımız Sayın Recep Akdağ’ın sıkı takibiyle Türkiye, tütünle mücadelede Avrupa Birliği standartlarını yakalayacak, hatta bunun da ötesine geçecek bir noktaya gelmiştir." dedi. AB müzakere sürecinde bütün engellemelere ve dirençlere rağmen ‘durmak yok reforma devam’ ilkesiyle hareket ettiklerini belirten Bağış, her şeyden önce Türk milletinin huzur ve sağlığı için bunun meyvelerini de aldıklarını kaydetti. Bu çerçevede, müzakerelerdeki tıkanıklığa rağmen sigara ve diğer tütün mamulleri ile mücadelede kapanış kriterini karşılamasının da Türkiye’nin kararlılığının bir göstergesi olduğunu belirtti.

Sigaranın sağlık kadar AB sürecine de zararlı olduğunu hatırlatan Bağış, "Türkiye’nin dumansız hava sahası, Avrupa Birliği’ne de rahat bir nefes aldıracaktır." dedi. Küresel krizin etkileriyle ve karar alma mekanizmalarındaki sıkıntılarla havası puslanan Avrupa Birliği için Türkiye’nin üyeliğinin önemli bir oksijen kaynağı olacağını dile getiren Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa içerisinde bu kaynağın önünü tıkamaya çalışanların Avrupa Birliği için temel bir tehdit olduğuna vurgu yaptı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz