TÜVTURK gezici istasyonlarla egsoz gazı emisyonu ölçecek

İzmir’de 8, Türkiye genelinde 193 sabit istasyonunda araç muayenesi hizmetlerine ek olarak egsoz gazı emisyon...

İzmir’de 8, Türkiye genelinde 193 sabit istasyonunda araç muayenesi hizmetlerine ek olarak egsoz gazı emisyon ölçüm hizmeti veren TÜVTURK, sabit istasyon bulunmayan 800’ün üzerindeki ilçeye 73 gezici istasyonla ulaşacak. İzmir’de bu hizmetin verildiği Bergama, Aliağa, Çiğli, Bornova, Sarnıç, Torbalı, Ödemiş ve Tire’deki sabit istasyonlarının yanısıra diğer bütün ilçeleri de belirli tarihlerde ziyaret eden gezici istasyonda egsoz gazı ölçümü hizmeti almak isteyenlerin, arabalarıyla birlikte sadece ruhsat getirmesi yeterli. Bu işlemin bedeli ise KDV dahil 28 lira. TÜVTURK tarafından yapılan periyodik araç muayenesinde, egsoz gazı emisyon ölçümünün bulunmaması, "ağır kusur" kapsamında yer alıyor. Emisyon ölçüm işlemi sonucu sınır değerlere uygun çıkmayan aracın sahibi, kusuru gidererek ölçümü bir ay içinde herhangi bir ücret ödemeksizin tekrar yaptırabiliyor.

Reklam
Reklam

Egsoz gazı emisyon ölçümü araç muayenesiyle bağlantılı olmasına rağmen bugüne kadar bazı ilçelerde ölçüm hizmeti veren nokta olmadığı için araç sahipleri mağdur oluyor ve sadece bunun için komşu ilçelere veya şehirlere gitmek durumunda kalıyordu. Yeni uygulama, bu sebeple birçok araç sahibi için büyük kolaylık sağlıyor. Gezici istasyon programı hakkında ayrıntılı bilgi "www.tuvturk.com.tr" internet sitesinden ya da 0 850 222 88 88 numaralı TÜVTURK çağrı merkezinden alınabiliyor.

ÖLÇÜM YAPTIRMAMANIN CEZASI 782 LİRA

Çevre ve Şehircilik il müdürlükleriyle polis ve jandarma ekiplerince müşterek yapılacak rutin denetimlerde, egsoz gazı emisyon ölçümü olmadığı tespit edilen aracın sahibine 782 lira, yönetmelikte belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olan araçlara bin 567 lira idari para cezası öngörülüyor. Emisyon ölçümü, hususi otomobiller için ilk üç yıl sonunda ve devamında iki yılda bir, resmî otomobiller için ilk iki yıl sonunda ve devamında yılda bir, diğer motorlu taşıtlar için ilk yıldan sonra ve devamında yılda bir yaptırılmak zorunda. Bununla birlikte trafikte seyreden ve 10 yaşını aşmış motorlu taşıtların her yıl egsoz ölçümü yaptırma zorunluluğu bulunuyor. Traktörler, iki veya üç tekerlekli araçlarla 1 Ocak 1980 tarihinden önce trafiğe tescil edilmiş dizel motorlu taşıtlar ise bu ölçümden muaf.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz