Tuz gölü kurtuluyor

Konya (AA)- Konya'da Tuz Gölü'ne kentin atık sularının ulaşmasını engelleyecek Konya Atık Su Arıtma Tesisi'nde test çalışmalarına başlandı. Konya Büyükşehir Belediyesi Konya Su Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan Konya Atık Su Arıtma Tesisleri'nde atık su alımı test işlemine başlandı.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, temeli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan Konya Atık Su Arıtma Tesisleri'nin Türkiye'nin en önemli çevre projelerinden biri olarak kabul edildiğini söyledi.Tesisin devreye girmesiyle Konya'nın atık sularının Tuz Gölü için tehdit olmaktan çıkacağını ifade eden Akyürek, 1 milyon nüfus ve günlük 200 bin metre küplük debi kapasiteli tesisin AB standartlarına uygun arıtma yapacağını vurguladı.

Reklam
Reklam

Artık Konya'nın atık sularının insan ve çevre sağlığına uygun olarak arıtılacağını ve arıtma çamurundan elde edilecek enerji ile tesisin elektrik ihtiyacının büyük ölçüde karşılanacağını vurgulayan Akyürek, şunları kaydetti:"Bugüne kadar kentsel kanalizasyon hatlarından 3 bin milimetrelik kolektörde toplanan atık sular terfi merkezi ile yükseltilerek Keçili Deresi'ne deşarj edilmekteydi. Atık Su Arıtma Tesisi'nde su tutma işlemi başlayınca, mevcut terfi merkezi devreden çıkarılarak atık sular tesise yönlendirildi. Su alma yapısından mekanik arıtma ünitelerine geçen atık sular daha sonra ileri biyolojik arıtma ünitelerine alınmaktadır. Biyolojik olarak arıtılan atık sular,
ultraviyole tekniği ile dezenfeksiyon işlemine tabi tutularak deşarj kanalına iletilecek."

50 milyon TL'ye mal olan tesislerde yıllık en az 50 milyon metre küp sulama suyu üretileceğini, bunun da tarımsal sulama ve yeşil alan sulamasında kullanılacağını belirten Akyürek, "ayrıca tesisten çıkacak çamur, havasız çürütme sonucu gübre haline getirilecek. Bu gübreler de çoraklaşmanın yoğun olduğu bölgelerde kullanılabilecek" dedi.

Reklam
Reklam