Tuzla Piyade Okulu'ndaki eylemlere ilişkin dava

İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi öncesinde ve sırasında Tuzla Piyade Okulu'ndaki faaliyetler ve eylemlere ilişkin 35'i tutuklu 40 sanığın yargılanmadığı davada, duruşma savcısı, delil durumu ile sanıklara atılı suçun vasıf ve mahiyeti dikkate alınarak tutuklu sanıkların bu hallerinin devamını istedi.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi karşısındaki binada görülen duruşmada, talepler dinlenildi.

Sanık avukatları, müvekkillerinin tahliyesi ve dosyadaki eksikliklerin giderilmesi şeklinde taleplerde bulundu.

Reklam
Reklam

Pazartesi başlayan ve beş gündür devam eden duruşmada, Cumhuriyet Savcısı'ndan ara karara yönelik mütalaası soruldu.

Savcı, savunmalarda çelişkiler bulunduğunu beyan ederek, "Sanıkların ifadelerinde 'Kışla dışına çıktığımız zaman, ülkede askeri darbeye teşebbüs edildiğini bilmiyorduk. Bize terör saldırısı var denildi. Suç kastımız yoktur.' şeklindeki katalog savunmalarının, somut deliller karşısında suçtan kurtulmaya yönelik beyanlar olduğunu değerlendirmekteyiz.” diye konuştu.

Darbe teşebbüsünün yaşandığı 15 Temmuz'da nöbetçi olmasına rağmen bazı askeri personellerin "Sen evine git, dinlen” denilerek kışladan uzaklaştırıldığına dikkati çeken duruşma savcısı, huzurda bulunan sanıkların ise özellikle birliğe çağrıldıklarına işaret etti.

- "Darbe teşebbüsünde bulunana Türk askeri denmez”

Savcı, bazı sanıkların duruşmanın ilk günü verdiği ifadeler ile diğer günler verilen ifadelerinin çelişkiler içerdiğini ileri sürdü.Türk askerinin Anayasa'daki görev ve sorumluluklarını hatırlatan savcı, "Sanıkların, ‘Biz emre uyduk. Askerlik emirlere uymak demektir. Aksini söyleyen askerlikten bihaberdir.' şeklindeki savunmaları da suçtan kurtulmaya yönelik olduğunu göstergesidir. Bir Türk askeri her şeyden önce Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na, Meclisi'ne, Cumhurbaşkanı'na ve Hükümeti'ne bağlıdır. Bu kurumları ortadan kaldırmaya, yani askeri darbe faaliyeti kapsamında verilen emir kimden gelirse gelsin, bu emre hiçbir şart altında uyamaz. Verilen emrin darbe teşebbüsü altında verildiğini bilerek uyan askere Türk askeri denmez. Bir Türk askerinin görevi böyle emri vereni ve uygulayanı derhal derdest, etkisiz hale getirmektir.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Savcı, mütalaasında, darbe girişiminde bulunan askerlerin, sözde "sokağa çıkma yasağı”na Türk milletinin uymadığını, bundan dolayı da darbe girişiminde bulunan askerlerin planlarını yeniden gözden geçirdikleri bilgisine yer verdi.

- Tutukluluğun devamı talebi Tutuklu sanıkların, üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti ile mevcut delil durumu dikkate alınarak bu hallerinin devamını talep eden duruşma savcısı, ayrıca tutuksuz yargılanan sanık Ömer Faruk Akar hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama emrinin düzenlenmesini istedi. Duruşmada, ara karar bekleniyor.​