Tüzmen: "AB, tarife dışı engelleri kaldırmalı"

Ankara (AA)- Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, AB ülkelerinin, vize verme ve iş yeri açmada sıkıntı yaratarak, Türk ihracatçısına tarife dışı engel uyguladığını belirtirken, "AB, Türk ihracatçısına uygulanan tarife dışı engelleri kaldırmalı" dedi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türk ihracatçıların AB ülkeleriyle yaşadığı vize ve iş yeri açma sıkıntısı konusunda AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu uygulamanın Gümrük Birliği'nin mantığına aykırı olduğunu söyledi.

Bu konunun tek tek AB üyesi ülkelerle çözülmesinin zor bir konu olduğunu ifade eden Bakan Tüzmen, sorunun AB tarafından merkezi olarak çözülmesini istedi. Tüzmen şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"AB üyesi ülkelerin uygulamaları, tarife dışı engeldir. AB, Türk ihracatçısına uygulanan tarife dışı engelleri kaldırmalıdır. Türk ihracatçısının iş yeri açma ve vize sorunlarını çözmelidir. Uygulama haksız rekabet yaratmaktadır. Türkiye'den AB'ye yapılan ihracatı olumsuz yönde etkilemektedir. AB ülkelerinin Türk ihracatçısına vize vermemesi nedeniyle milyarlarca avroluk ihracat kaybı yaşıyor. 20 Eylül 2007 tarihli Avrupa Topluluğu Adalet Divanı kararı da bizim haklılığımızı teyit etmiştir. Kararda hakların geriye götürülemeyeceği açıkça belirtilmiştir. 1973 katma protokolün 41. maddesi perspektifiyle hareket edilmeli ve haksızlık giderilmelidir."

Bakan Tüzmen, vize alamayan ihracatçılara da "İhracatçılarımız vize alamadıklarını belgelesinler. Vize engeli nedeniyle gitmek istedikleri ülkeye gidememekten doğan zararlarını da belgelesinler. Dava açmak için dosyalarını hazırlasınlar. Gerektiğinde bu konuda hukuk mücadelesine hazır olsunlar" çağrısında bulundu.