Tüzmen: "Çin ile stratejik ortaklık arzu ediyoruz"

Ankara - (AA) Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin Çin ile ilişkilerini çok boyutlu ve stratejik ortaklık temelinde geliştirmeyi arzu ettiklerini söyledi.

Türkiye-Çin 15. Dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısı Ankara'da yapıldı.

Toplantılarda, Türk tarafına Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Çin Halk Cumhuriyeti tarafına ise Çin Ticaret Bakanı Bo Xilai başkanlık etti.Tüzmen toplantının açılışındaki konuşmada, Türkiye'de 34 gün sonra genel seçimlerin yapılacağını ve sonrasında da yeni bir cumhurbaşkanının seçileceğini ifade ederek, "Güneydoğu sınırlarımızda büyük Türk ulusunun sabrını test eden hadiseler cereyan etmektedir. Böyle bir dönemde 15. dönem KEK Toplantısını yapıyor olmamız, Çin ile ilişkilere verdiğimiz
çok özel, önem ve önceliğin en açık göstergesidir" dedi.

Reklam
Reklam

Bu yılın sonunda ikili ticaret hacminin 14 milyar dolara ulaşacağının tahmin edildiğini ifade eden Tüzmen, en iyi tahminle bu rakamın sadece 1,2 milyar dolarlık bölümünün Türkiye'nin Çin'e ihracatını oluşturacağını söyledi.

Çin'e ihracat aylık bazda yüzde 50'lerin üzerinde artarken, ithalattaki artış hızının yavaşladığını belirten Tüzmen, ikili ticaretin önümüzdeki 5 yıl içesinde 50 milyar doları aşacağını ve bu rakamın uluslararası düzeyde her ülke için büyük ölçeği ifade ettiğini söyledi.

"Stratejik ortaklık anlaşması ve tercihli ticaret anlaşması süratle imzalanmalıdır" diyen Tüzmen, ticareti ve ekonomik alanlarda stratejik ortaklık anlaşması taslağının Çin heyetine tevdi edildiğini söyledi.

Tüzmen, tercihli ticaret sisteminin ilk aşamada, Türkiye'den Çin'e yapılacak ihracatın artırılmasına yönelik bir konseptte dizayn edilmesi ve uygulanmasının tabi olduğunu söyledi ve "Anlaşmayı, Eylül ayında düzenlenecek Cifit Fuarı sırasında sonuçlandıralım" dedi.

Tercihli Ticaret Anlaşmasına dair taslağın da tevdi edildiğini kaydeden Tüzmen, Tercihli Ticaret Anlaşması'nın neticelerinin orta ve uzun vadede görüleceğini ifade etti.

Reklam
Reklam

Tercihli Ticaret Anlaşması'nın kısa vadeli hedefinin; tarifelere daha fazla duyarlı ticaret sistemi oluşturmak olduğunu belirten Tüzmen, anlaşmanın esas etkisinin ise karşılıklı yatırımları tetikleyici rolü olduğunu bildirdi.

Bakan Tüzmen, uyumlu ticaret için en öncelikli projenin Türkiye'de bir Türk-Çin Ortak Sanayi Bölgesi oluşturulması olduğuna işaret ederek, "Türk-Çin Ortak Sanayi Bölgesi için hemen görüşmelere başlayabiliriz" diye konuştu.