Tüzmen: "Gümrükler, AB standartlarının üzerinde"

MERSİN (İHA) - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye gümrüklerinde yakalanan eroin miktarının, tüm Avrupa kıtasında yakalanan eroin miktarından daha fazla olduğuna dikkat çekerek, Türkiye gümrüklerinin artık AB standartlarının üzerine çıktığını söyledi.

Bakan Tüzmen, Mersin Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü'ne resmi ziyarette bulunarak, gümrük çalışanlarının sorunlarını dinledi. Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü binası önünde Başmüdür Doğan Kanmaz ve gümrük çalışanları tarafından karşılanan Tüzmen, binaya girişi sırasında personelin mesai ücretleri ile ilgili şikayetlerini dinledi. Burada gümrük personeline hitaben bir konuşma yapan Tüzmen, "Gümrük çalışanlarının mesai ücretlerine ilişkin çıkartılan kanunda bir yanlışlık var ve bunu değiştireceğiz. Kanun Allah'ın emri değil, bunu değiştirebiliriz. Bugüne kadar çok özverili çalıştınız. Eğer Türkiye'de 2002 yılından bu yana bu kadar hızlı bir şekilde 3 kat dış ticaret artışı sağlandıysa, dış ticaret bu sene 250 milyar dolara geliyorsa, bunun isimsiz kahramanları gümrük çalışanlarıdır" dedi.

Reklam
Reklam

Geçen sene gümrük idarelerine 800 personel aldıklarını ve bu yıl 500 personel daha alarak, gümrüklere taze kan getireceklerini ifade eden Tüzmen, maaşlarda da düzeltme yapacaklarını bildirdi. Bakan Tüzmen, personel mesai ücretleriyle ilgili yasanın taşranın görüşü alınmadan yapıldığına işaret ederek, "Gümrüklerde kaçakçılıkla mücadeleyi 5 kat artırdık. Eroin yakalamada dünya rekoru kırdık. Şu an ödenen fazla mesailer eskisi gibi değil, maliye payı çekiliyor, yüzde 20 vergi alınıyor ve öyle mesai ücretleri ödeniyor. Dolayısıyla mesailerde reel olarak bir düşüş yaşanıyor ve bu düşüşü benim hazmetmem mümkün değil. Ben sizin o hakkınızı mağdur ettirmem" diye konuştu.

Maliye Bakanı ile mesai ücretleri konusunda görüştüğünü ancak, yönetmelik değişikliği ile bu işin çözülemeyeceğinin söylendiğini belirten Tüzmen, yeni yasama döneminde ilk yapacakları işlerden birisinin bu konuda kanun çıkarmak olduğunu vurguladı.

"Gümrükçünün hakkını her zaman için tam olarak ödemek mümkün değil, çünkü bu ülkede çalışan bütün memurların hakkı tam olarak ödenemiyor" diyen Tüzmen, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Sizin bu moral bozukluğu ile işinizi eksik yapmanızı da istemeyiz, ne kadar özverili çalıştığınızı bütün dünyaya göstereceksiniz. Sizin o fazla mesailerinize herkes göz dikmiş durumda, bunu anlayamıyorlar. Merkezdeki arkadaşlar yasanın böyle olacağını bize söylememişlerdi, gümrükleri ayakta tutan taşradır. Bugün gümrüklerde kuş uçsa haberimiz oluyor. Gümrük personeli gerçekten özverili çalışarak, Türkiye'ye dış ticaret rakamlarını getirdiler. Biz gümrük teşkilatımızla son dönemde yasa dışı ticareti en zor, yasal ticareti en kolay hale getirmeye çalıştık."

Bakan Tüzmen, Türkiye'de yakalanan eroin miktarının, tüm Avrupa kıtasında yakalanan eroin miktarından daha fazla olduğuna vurgu yaparak, Türkiye gümrüklerinin AB standartlarının üzerine çıktığını, eksik kalınan tek standardın ise personel ücretlerinin yetersiz olması olduğunu kaydetti.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, konuşmasının devamında ise şunları kaydetti:

"Türkiye üzerinde, etrafındaki komşu ülkelerde bu kadar sıkıntılı bir ortam varken, Türk gümrüklerine bu kadar fazla baskı yapılırken, etrafımızda nükleer çalışma yapan birçok ülke varken, artık nükleer ürünler ticaretinin yapıldığı 21. yüzyılda bizim çok daha dikkatli olmamız gerekir. Gümrüklerimizi desteklememiz gerekir. Bir AB ülkesi olan Almanya'da gümrüklerde 44 bin kişi çalışmaktadır. Bizde 8 bin kişi çalışıyor. Fransa'da 25 bin kişi çalışıyor gümrüklerde. Bizim de bu standartları yakalamamız
gerekir."

Reklam
Reklam