Tüzmen: İki yıl sıkıntıya katlanmamız gerekiyor

Ankara - Sanayiciler iç pazarın canlandırılmasını isterken, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, üretim ortamının sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Tüzmen, "İki yıl kadar sıkıntıya katlanmamız, bütün sektörler, sanayici, ihracatçı, bankacılık sektörü, devlet olarak dayanışma içinde olmamız gerekiyor" dedi.

Sanayicilerin iç pazarı canlandıracak önlemler alınması isteği ile ilgili sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, sanayicilerden gelen taleplerin dikkatle incelendiğini ve gerekli önlemlerin alınmaya başlandığını ifade etti. İç pazarın canlanmasının sanayicilerin üretimlerini devam ettirmeleri açısından önemli olduğunu belirten Tüzmen, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Belli bir ölçeğin yakalanması için de iç pazarın canlandırılması gerekiyor. İç pazarın canlandırılması ihracatımızı da olumlu etkiler. Özellikle dış pazarlarda belli daralmaların yaşandığı bu kriz ortamında, uygun ve rekabetçi fiyat verebilmek için de belli bir ölçeğin yakalanması gerekiyor. Bunun için, dış pazar için yapılan üretimin iç pazarla desteklenmesi çok önemli."

Dünyada yaşanan bugünkü ortamda Türkiye olarak çok dikkatli, soğukkanlı olmak gerektiğini, adımları çok doğru atmanın şart olduğunu kaydeden Bakan Tüzmen, görüşlerini şöyle açıkladı:

"Dünyada yaşanan bu ortamda Türkiye olarak, üretim ortamını sürdürmemiz lazım. Bu günler gelip geçicidir. Bugünkü zor şartları atlatırsak, bu koşullarda üretimimizi sürdürmeyi başarırsak çok önemli başarılara imza atarız. İki yıl kadar sıkıntıya katlanmamız, bütün sektörler, sanayici, ihracatçı, bankacılık sektörü, devlet olarak dayanışma içinde olmamız gerekiyor. Herkesin aynı geminin içinde olduğu bilinciyle hareket ederek, sıkıntılara birlikte göğüs germeliyiz. Mümkün olduğunca işçi çıkarma yoluna gidilmemelidir."

Reklam
Reklam

Tüzmen, "Global krize karşı birçok ülkenin aldığı önlemlerin ve desteklerin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına uygun olup olmadığı" yönündeki bir soruya verdiği yanıtta, "Alınan kararların, verilen desteklerin, DTÖ kurallarına uyup uymadığı tartışılmıyor bile. Can havliyle önlemler alınmaya çalışılıyor. Dünya ticareti kuralsız bir döneme doğru gidiyor. Kriz atlatıldıktan sonra bazı şeyler masaya yeniden yatırılır" dedi.