Tüzmen, Mandelson'a işadamlarının sorunlarını anlattı

Lizbon/Ankara (AA)- Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türk işadamlarının Avrupa Birliği (AB) ülkelerine giderken karşılaştıkları vize sorununun çözülmesini istedi.

Avrupa-Akdeniz (EUROMED) Ülkeleri Bakanlar Konferansı için Portekiz'in başkenti Lizbon'da bulunan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Avrupa Birliğinin Ticaretten Sorumlu üyesi Peter Mandelson ile bir araya geldi.

Görüşmede, AB ile Türkiye arasında yaşanan sorunlar ele alındı, serbest ticaret anlaşmaları müzakerelerinde yaşanan sıkıntılar ve izlenecek tutum gündeme geldi.

Reklam
Reklam

Bakan Tüzmen, Mandelson'a vize sorununun ciddi bir sorun olarak karşılarında durduğunu anlatarak, Türk işadamlarının, ihracatçılarının AB ülkelerinde mallarını pazarlama olanağı bulmakta sıkıntı çektiklerini, AB ülkelerinde düzenlenen fuarlara ihracatçıların mal gönderdiğini, fakat kendilerinin gidemediğini söyledi.

Türk işadamları ve ihracatçılarının işyeri açmakta da sıkıntı çektiğini ve bu durumun haksız rekabete yol açtığını belirten Tüzmen, "Türkiye hiçbir AB üyesi vatandaşa böyle bir engel çıkarmıyor. AB ülkelerinin uygulamaları ne yazık ki ticarette tarife dışı engel olarak adlandırabileceğimiz bir durum. Bu durumun ortadan kaldırılması şarttır. AB bu konuda merkezi bir politika belirleyerek sıkıntıyı gidermelidir" dedi.

Yapılan uygulamanın Türkiye'nin AB ülkelerine ihracatını da olumsuz etkilediğine işaret eden Tüzmen, Mandelson'dan olaya müdahale etmesini istedi.

AB ile yaşanan bir başka sorunun da transit karayolu taşıma kotaları olduğunu kaydeden Tüzmen, şunları söyledi:

"AB ile imzaladığımız Gümrük Birliği anlaşmasının temeli malların serbest dolaşımıdır. Ancak, AB üyesi bazı ülkeler Türk araçlarına verdiği kotaları artırmamakta hatta azaltmaktadır. AB ile dış ticaretimiz hızla artarken kotaların sabit kalması hatta azaltılması anlaşılır bir durum değildir. Türkiye'ye verilen karayolu taşımacılık
kotaları artırılmalıdır. Bunun yanında bazı ülkeler Türk şoförlerine verdikleri vize süresini de kısıtlama yoluyla taşımacılığı pahalı hale getirerek engel çıkarmaktadır. Bütün bunlar Gümrük Birliği Anlaşmasındaki malların serbest dolaşımı mantığını ortadan kaldırmaktadır. AB gerek vize konusunda gerekse transit karayolu taşıma
kotaları konusunda Gümrük Birliği Anlaşmasının özüne uygun davranmamaktadır. AB, Gümrük Birliği Anlaşmasının özüne uygun davranılmalıdır."
Edinilen bilgiye göre, Tüzmen'in verdiği bilgilerden sonra Avrupa'nın ticaretten sorumlu Komiseri Mendelson "konunun Türkiye açısından bu kadar önemli ve sıkıntı yarattığını anlamamıştım. Sanırım bir noktaya gelebiliriz. Konuyu enine boyuna incelemek istiyorum" dedi.

Reklam
Reklam