Tüzmen'den, yeni MB Başkanı'na öneriler

İstanbul - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, "Merkez Bankası Başkanı'na ben su altı eğitimini tavsiye ediyorum. Soğukkanlı davranması, paniklememesi, durup düşünüp ondan sonra karar verip hemen uygulamasını öneriyorum" dedi.

CNR Expo Center'de düzenlenen İstanbul Mobilya Fuarı'nın (İMOB 2006) açılışını yapan Bakan Kürşad Tüzmen, gazetecilerin Merkez Bankası Başkanı olarak Durmuş Yılmaz'ın atanmasına ilişkin soruları üzerine Tüzmen, "Merkez Bankası'nın içinden gelen bir arkadaşımızın bu göreve getirilmesi, devamlılık açısından güzel bir gelişmedir. Kendisine başarılar diliyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

ABD gibi ülkelerde Merkez Bankası başkanının devlet başkanı ile aynı dönemde değil, 2 sene geçtikten sonra göreve getirildiğini anlatan Tüzmen, bunun devamlılık sağlanması açısından çok uygun bir sistem olduğunu vurguladı.

Merkez Bankası'nın fiyat istikrarının oluşturulması ve enflasyonla mücadele açısından son derece önemli bir kurum olduğunu vurgulayan Tüzmen, şunları kaydetti:

"Hükümetimizin seçim beyannamesine koyduğu, daha sonra tamamen arkasında durmaya çalıştığımız ekonomik kalkınma modeli var. Bu modelin ismi ihracata dayalı kalkınma modelidir. Bu modelde bütün kamu, özel kurum ve kuruluşları bunun gereğini yapacak şekilde çalışır."

Tüzmen, ihracatçıların şikayet ettiği dalgalı kur politikası ve "değerli YTL politikası"nın yeni dönemde de sürdürülüp sürdürülmeyeceğinin sorulması üzerine şu karşılığı verdi:

"Bence bu saatten sonra kurla ilgili tartışma yapmak yanlış. Kurun birdenbire değiştirilmesi son derece sıkıntı yaratacak bir dönemaçar. O yüzden normal değerine doğru seyrinin engellenmemesi ama yine aynı şekilde girdi maliyetlerinin aşağı doğru çekilerek bu işlerin başarılması bizim açımızdan son derece önemli. Dalgalı kur
olacaktır."

Reklam
Reklam

"Dalgalı kur", "çıpa" gibi ekonomi terimleri ile su altı terimlerinin hep birbirine benzediğini dile getiren Bakan Tüzmen, şöyle konuştu:

"Onun için Merkez Bankası Başkanı'na da ben su altı eğitimini tavsiye ediyorum. Soğukkanlı davranması, paniklememesi, durup düşünüp ondan sonra karar verip hemen uygulamasını öneriyorum. Bunlar aslında herkesin geliştirmesi gereken hasletlerdir. Su altı ve su üstündeki kurallar hep aynıdır. Dikkat edin, ekonomi terimleri hep denizle ilgilidir, bu yüzden herkese tavsiye ediyorum."