TV ve radyo programlarına yeni düzen

ANKARA (İHA) - TBMM Anayasa Komisyonu'nda Radyo ve Televizyon yayınlarında fert ve toplum sağlığıyla ilgili uluslararası tıp ve bilim kurallarına uyulmasını içeren yasa teklifi benimsendi. Yasa önümüzdeki günlerde Genel Kurul'da yasalaştırılacak.

TBMM Anayasa Komisyonu bugün Komisyon Başkanı Burhan Kuzu başkanlığında toplandı. Toplantıda, AK Parti İstanbul Milletvekili Gülseren Topuz'un "Radyo ve Televizyonların Kuruluşu ve Yayınları Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Teklifi" ele alındı.

Reklam
Reklam

Hazırladığı teklif ilgili bilgi veren Topuz, radyo ve televizyonların sağlıkla ilgili yayınlarında dikkatli davranması, bilimsel alanda henüz tartışılan, tedavi ve teşhis metodu olarak kullanılması uygun görülmeyen bilgilere dayanarak yapılacak yayınların topluma ulaştırılmaması gerektiğini belirtti. Topuz, konunun uzmanı olmayan kişilerin verdiği yanlış bilgilerin telafisi imkansız sonuçların doğmasına neden olduğunu ifade etti.

Toplantıya katılan RTÜK temsilcisi, teklifin olumlu olduğunu, ancak yasada yapılacak değişiklik kapsamında ele alınması gerektiğini ifade ederek, 3 Kasım-7 Aralık tarihleri arasında kuruma 24 bin 582 bildirimde bulunulduğunu, bunun 129'unun (binde 5) sağlık programlarına daha fazla yer verilmesini içerdiğini ifadelerine yer verdi.
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Rüstem Zeydan da teklifi olumlu bulduklarını ifade ederek "Bahse konu olan reklamlar değil, sağlıkla ilgili programlardır" dedi.
Zeydan, Sağlık Bakanlığının bilim kurullarının bulunduğunu, çıkarılacak yönetmelikle konunun daha ayrıntılı şekilde düzenlenebileceğine dikkat çekti.

Reklam
Reklam

AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün de teklifin olumlu, ancak yetersiz olduğunu belirterek, halk sağlığı denince akla beden sağlığının geldiğini, ruh sağlığının göz ardı edildiğini söyledi. RTÜK'ü de eleştiren Üstün, büyük umutlarla yapılan Anayasa ve yasa değişikliğine rağmen kurumun görevini yapmadığını ileri sürerek, "Televizyonlardaki sabah ve kadın programları çok seviyesiz. Çocukları olumsuz etkileyecek şiddet içeren programlar insanı dehşete düşürüyor. Kliplerde isteyen istediğini yapıyor, müzikten çok müstehcenlik ve sekse önem veriliyor. Yurt dışında, herkesin izleyebildiği yayınlarda tek bir öpüşme sahnesi bile göremezsiniz. Paralı olan şifreli yayınlarda müstehcenlik sahneleri oluyor. Ama bizde öyle değil. RTÜK'ün bunlara yönelik en küçük bir müdahalesi yok. Oysa mevcut düzenlemeyle de yapılabilecek çok şey var" ifadelerine yer verdi.

"BİLİMSELLİK ÇEŞİTLİ ŞEKİLLERDE KANITLANABİLİR" CHP Ankara Milletvekili Oya Araslı ise teklifin bir soruna parmak bastığını belirterek, sağlık konusunda halkın doğru bilgilendirilmesinin önemine işaret etti. Konuyla ilgili yapılacak düzenlemenin Anayasa, AİHM ve yerel mahkeme kararlarına aykırı olmaması gerektiğine dikkati çeken Araslı, bilimselliğinin kimin tarafından tespit edileceği ve resmi kurumun kim olacağı konusunda teklifin belirsizlik içerdiğini savundu. Araslı, "Bilimsellik çeşitli şekillerde kanıtlanabilir. Bir sorunu çözelim derken uygulamada yeni sorunlar getirmemizden endişe ederim" diyerek, teklifin alt komisyonda daha uzun süre irdelenmesinin yararlı olacağını kaydetti.
CHP Adana Milletvekili Uğur Aksöz ise yürürlükteki mevzuata göre tıbbi ürün, ilaç ve hastane reklamının yasak olduğunu, ancak getirilen teklifle, "Git bilimselliğini kanıtla gel reklamını yap" denildiğini ileri sürdü. Aksöz, "Şırnak'taki bir hastane de üniversitede bir heyet de rapor verebilecek. Kötü niyetli kişiler bu yolla reklam yasağını deler" açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, teklifin RTÜK Yasasında yapılacak değişiklikle ele alınması isteklerine karşı, "Yasaya bırakırsak olmaz. 4 yıldır bekliyorum. 'Geldi geliyor' deniyor hala gelen bir şey yok" diye konuştu. AK Parti Aydın Milletvekili Semiha Öyüş ile İstanbul Milletvekili Güldal Akşit, konunun aciliyeti nedeniyle teklifin alt komisyona gönderilmeden kabul edilmesi gerektiği görüşünü savunurken, Düzce Milletvekili Metin Kaşıkoğlu ve Afyonkarihasar Milletvekili İbrahim Hakkı Aşkar ise teklif üzerinde çalışılmasını istedi.

Tartışmaların ardından teklif, değiştirilerek kabul edildi. Buna göre, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanuna, "fert ve toplum sağlığıyla ilgili uluslararası tıp ve bilim kurallarına uyulması" fıkrası eklenecek. Ayrıca, teklifle, yayınlarda belli süre sağlık programlarına yer verilmesi zorunluluğu da getirildi.