TV'lere "yardım kampanyası" uyarısı

ANKARA (İHA) - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK), İçişleri Bakanlığı'nca yapılan 15.11.2005 tarihli ve 01645 sayılı başvurudan, çeşitli kurumlarca, gerek Güney Asya'da meydana gelen gerekse eğitime yönelik olarak yardım toplama faaliyetlerinin gerçekleştirildiği durumun memnuniyetle karşılandığı, ancak konunun istismar edildiğine dair durumların bulunduğu bildirildi.

Konuya ilişkin RTÜK tarafından yapılan açıklamaya göre, yayın kuruluşları tarafından yardım faaliyetleriyle ilgili yapılacak duyurular öncesinde, yardımların yasaya uygunluğunun sorgulanması ve istismarın önlenmesi bakımından önem taşıdığı ifade edildi. 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu'nun 6. maddesine göre, kişiler ve kuruluşlar, yetkili makamdan izin almadan yardım toplayamazlar ibaresi hatırlatılarak, ancak kamu yararına çalışan dernek, kurum ve vakıflardan hangilerinin izin almadan yardım toplayabilecekleri, İçişleri Bakanlığı'nın önerisi üzerine Bakanlar Kurulu'nca belirlenip ilan edileceği belirtildi. İzin alınmadan yapılan yardım toplama faaliyetlerinin güvenlik kuvvetlerince derhal men edileceği ve sorumluları hakkında kovuşturma yapılacağı kaydedildi. Aynı kanunun 7. maddesine göre, yardım toplama faaliyeti bir ilin birden fazla ilçesini kapsadığı durumlarda o ilin valisinden ya da bir ilçenin sınırlarını içinde ise o ilçenin kaymakamından izin alındığı ve izni veren Valilik tarafından ilgili Valiliklere ve İçişleri Bakanlığı'na bilgi verilir hükmümün amir olduğu belirtildi.

Reklam
Reklam

Açıklamaya göre, belirtilen kanun hükümleri kapsamında istismarın önlenmesi bakımından yardımlar konusunda yayın kuruluşları tarafından yapılacak duyurularda şunlar kaydedildi:
"Kamuoyunda bilinen kurumlar ve kişiler tarafından girişilen yardım toplama faaliyetleri dahi olsa öncelikle mutlaka yasal izni olup olmadığının sorgulanması, İzinsiz yardım toplama hakkını haiz bir kurum ise konuyla ilgili Bakanlar Kurulu kararının talep edilmesi, ayrıca Bakanlar Kurulu, Valililk veya Kaymakamlık kararının tarih ve sayısının önem taşımaktadır."