TYB, Kündekarinin Ustasını Ağırladı

Türkiye Yazarlar Birliği(TYB) Konya Şubesi bu hafta geleneksel sanatlardan kündekarinin ustası Mevlüt Çiller'i konuk etti.

Türkiye Yazarlar Birliği(TYB) Konya Şubesi bu hafta geleneksel sanatlardan kündekarinin ustası Mevlüt Çiller'i konuk etti.

Çiller, Konya İl Halk Kütüphanesi'nde düzenlenen "Kündekari'nin Sırları" isimli programda, kündekari hakkında bilgiler verdi.

Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Sarı'nın yanı sıra birçok akademisyen ve yazarın katıldığı programda, kündekari ustası Çiller, sunumuna kündekarinin ne anlama geldiğini anlatarak başladı.

Çiller, Kündekari sanatını şöyle anlattı:

Reklam
Reklam

"Kündekari; çeşitli geometrik desenlerin, delik ve zıvana ile çatma olarak yapılan iskelete geçirilmesi ile tutkalsız ve çivisiz olarak yapılan geleneksel ahşap el sanatlarından biridir. İlk kündekari çalışmaları, Emeviler döneminde camilerin kapıları ve minberlerine yapılan desenlerle başladı. Bu daha sonra Selçuklular ve Osmanlılar döneminde devam etti. Kündekari sanatının engebeli bir şekilde günümüze gelmesinin sebebi ekonomik koşullardır. Hangi dönem ekonomik durumlar müsaitse o dönem kündekari sanatı yükselmiş, hangi dönem ekonomik sıkıntı yaşandıysa düşüşe geçmiştir."

Çiler, marangozluğa başladığı yıllarda bu sanata olan ilgisine karşı koyamadığını ve ilk kündekari çalışmasını Cihanbeyli'de yaptığını kaydetti.

Programın sonunda Çiller'e katılım belgesini Prof. Dr. Haşim Karpuz ve Dr. Bekir Biçer birlikte verdi.

Muhabir: Basir Gülüm

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: