Tzob Genel Başkanı Bayraktar:

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’nin gıda ve tarımda dış ticaret...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’nin gıda ve tarımda dış ticaret fazlası vermeye devam ettiğini belirterek, “8 aylık fazla 2,4 milyar dolara yaklaştı. Sadece Ağustos ayında ise 332 milyon dolarlık fazla verildi” dedi.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bayraktar, Ocak-Ağustos döneminde gıda ve tarım ihracatının yüzde 7,79 artışla 8 milyar 824 milyon 101 bin dolardan, 9 milyar 511 milyon 759 bin dolara çıktığını, ithalatın ise aynı dönemde yüzde 7,49 düşüşle 7 milyar 694 milyon 559 bin dolardan, 7 milyar 118 milyon 992 bin dolara indiğini ifade etti.

Reklam
Reklam

Ağustos ayında gıda ve tarım ihracatının 1 milyar 106 milyon 285 bin dolardan 1 milyar 51 milyon 257 bin dolara düştüğüne dikkat çeken Bayraktar, “Ağustos ayında gıda ve tarım ihracatı yüzde 4,97 düştü ama ithalat da yüzde 15,52 azaldı. İthalat, Ağustos ayında 851 milyon 516 bin dolardan 719 milyon 369 bin dolara indi. Böyle olunca Gıda ve tarımda dış ticaret fazlası Ağustos ayında geçen yıl 254 milyon 769 bin dolarken yüzde 30,3 artışla 331 milyon 888 bin dolara çıktı” dedi.

“Gıda ve tarımda 8 aylık dönemde dış ticaret fazlası yüzde 111,8 artarak 1 milyar 129,5 milyon dolardan 2 milyar 392,8 milyon dolara yükseldi” diyen Bayraktar, “Çiftçimiz bütün zorluklara, dünyadaki ortama rağmen, üretmeye devam etmiş, bunun sonucu tarımda 8 aylık dönemde dış ticaret fazlası 2,1 katına çıkarak 2,4 milyar dolara yaklaştırmıştır. Türk ekonomisine bu kadar dış ticaret fazlasıyla katkıda bulunan sektör sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Nitekim tekstil konfeksiyon sektörünün de ana hammaddesi olan pamuk ve yün tarım ürünüdür. Dünyanın kriz yaşadığı bir ortamda bu kadar yüksek bir dış ticaret fazlası vermek Türk çiftçisinin büyük gayretinin, emeğinin bir sonucudur. Bu rakam, önemli ölçüde dış ticaret açığı veren ülkemiz için çok önemlidir. Kronik bir şekilde dış ticaret açığı veren ülkemiz ekonomisinin kurtarıcısı tarımdır. Geçmişte de böyleydi, gelecekte de böyle olacaktır. Tarım, her zaman olduğu gibi Ocak-Ağustos döneminde de üzerine düşeni fazlasıyla yapmıştır” dedi.

Reklam
Reklam

Bayraktar, Ocak-Ağustos döneminde, 2 milyar 66 milyon doları aşkın sebze, meyve ihracatı gerçekleştirildiğini, bu rakamın 2011 yılında 2 milyar 88 milyon dolar düzeyinde olduğunu belirtti.

Bayraktar, 8 aylık dönem olarak bakıldığında ihracatı artırırken, ithalatı azalttığını, Türk çiftçisinin bin bir zahmetle, yüksek girdi maliyetleriyle, tabii afetlerle mücadele ederek, alın teriyle ürettiği ürünler dünya piyasalarında talep edilmeye devam edildiğini kaydederek, “Bütün sıkıntılara rağmen üretmeye, istihdam yaratmaya, ihracata devam edeceğiz. Önündeki engeller kaldırıldığında Türk tarımının çok daha büyük üretim ve ihracat rakamlarına ulaşması işten bile değildir. 2023 yılında 150 milyar dolarlık tarım hasılasına, 50 milyar dolar ihracata ulaşmak hiç de zor olmadığını ortadadır” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: