- Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, devam eden yağışlar nedeniyle üreticilerin ekim yapmakta zorlandığını belirterek, mısırda gübre desteğinin bir an önce açıklanmasını istedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada mısır üretim aşamalarında yapılan maliyet kalemleri içinde en önemli tutarı gübreleme ve sulama harcamalarının oluşturduğunu vurguladı ve ekledi:
"Mısır fazla gübre tüketir. Mısır maliyeti içinde toplam harcamaların yüzde 19’unu gübre ve gübre işçiliği, yüzde 12’sini de sulama ve sulama işçiliği hancaması oluşturuyor. Bu nedenle üreticilerimize ödenen gübre desteğinin önemi büyüktür. 2015 yılı gübre desteği başta olmak üzere tüm destekleme miktarlarının bir an önce açıklanması önem arz ediyor."
Bayraktar, Türkiye’de toplam 117 milyon dekar alanda hububat üretimi yapıldığını, toplam hububat alanının yüzde 5.6’sının mısır üretimi için ayrıldığını belirtti ve ekledi:
“Şubat ve Mart aylarında Akdeniz Bölgesi’nde ekim yapamayan üreticilerimiz, yağışların devam etmesi durumunda yer fıstığı veya soya fasulyesi ekilişine yöneleceklerini ifade ediyorlar.”
Mısırda ekimlerinin ilk olarak Akdeniz bölgesinde Şubat ayı ile birlikte başladığını, Mart ayında yoğunlaştığını belirten Bayraktar, “diğer bölgelerde Mart’ta ekim başlıyor. Nisan’da ekimler artıyor. Karadeniz Bölgesi’nde Mayıs ayında da ekimler devam ediyor” dedi.
Mısırın başta Akdeniz Bölgesi olmak üzere tüm bölgelerde yetiştirildiğine işaret eden Bayraktar, Akdeniz Bölgesi’nin toplam üretimden yüzde 34 pay aldığını, bu bölgeyi yüzde 27.6 ile Güneydoğu Anadolu, yüzde 14 ile Ege ve yüzde 10.5 ile de Marmara Bölgesi’nin izlediğini vurguladı.
Son yıllarda ikinci ürün yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasıyla birlikte Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Ege bölgelerinde mısır üretiminin de arttığını belirten Bayraktar, "“Özellikle Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) sulanabilir tarım alanlarının sulamaya açılmasıyla birlikte Güneydoğu Anadolu Bölgesi mısır üretiminde büyük bir potansiyele ulaştı" dedi.
Verim artışı, destekleme ödemesi ve pamuk üretiminden vazgeçen üreticilerin mısıra yönelmesi gibi nedenlerin de mısır üretiminin artmasında etkili olduğunu vurgulayan Bayraktar, şöyle anlattı:
"Üretim artışı mısırın hububat üretimindeki payını yüzde 18.2’ye çıkardı. 2014 yılında kuraklığın etkisiyle arpa üretimindeki düşüş nedeniyle mısır üretimi arpa üretimine yaklaştı. 2014 yılında 19 milyon ton buğday, 6.3 milyon ton arpa üretilirken, mısırda üretim 5 milyon 950 bin tona yükseldi. Ülkemizde mısır ekim alanları ve üretimi yıldan yıla arttı. 2005 yılından bu yana mısır ekim alanları yüzde 9.8, verimle birlikte mısır üretimi yüzde 41.6 arttı. 2014 yılında Türkiye ortalama mısır verimi en yüksek düzeye ulaşarak dekarda 903 kilogram olarak gerçekleşti."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz