TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Özdemir: "Ülkemizde Kayısı Da Fındık Gibi Desteklenmeli"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu üyesi ve Elazığ Ziraat Odası Meclis Başkanı Bekir Şinasi Özdemir, kayısının da fındık

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu üyesi ve Elazığ Ziraat Odası Meclis Başkanı Bekir Şinasi Özdemir, kayısının da fındık gibi desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Özdemir, yaptığı yazılı açıklamada, dünya kuru kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 75'ini Türkiye'nin gerçekleştirdiğini, 2011 yılı verilerine göre ülkede kayısı üretiminin yüzde 63'ünün Malatya'da yapıldığını ifade etti.

Kayısı üreticisinin çok zor durumda olduğunu savunan Özdemir, şunları kaydetti:

"Son yıllarda maliyetinin de çok altında satılan kayısı, bazen hiç satılamamaktadır. Bu yüzden ağaçlar kurumaya terk edilmek üzeredir. Bahar ilaçlamaları yapılamaz hale gelmiştir. Önceki yıllardan kalan işçi alacaklarını ödeyemeyen üreticilerimiz perişan haldedir. Ülkemizde kayısı da fındık gibi desteklenmeli, milli ürün statüsünde değerlendirilmeli ve önemsenmelidir."

Reklam
Reklam

Özdemir, geçen yıl kuru kayısı ihracatından 296,6 milyon dolar gelir elde edildiği belirterek, kuru kayısının değerinden pazarlanması için taze kayısı pazarlanmasına destek verilmesini istedi.

Kükürt kullanımı ve tarım sigortası konularında çiftçileri bilinçlendirmeye yönelik eğitim faaliyetleri yapılması gerektiğini belirten Özdemir, kayısıda ambalajlamanın önemine de dikkati çekti.

Özdemir, "Büyük paketler halinde ihraç edilen kayısı, yurt dışında değişik ürünlere işlenerek veya küçük paketler halinde ambalajlanarak yüksek değere satılmaktadır. Ambalajlamaya gereken önem verilmeli, markalı ürün ihracatı teşvik edilmelidir. Ayrıca depolama koşulları iyileştirilmelidir" ifadelerini kullandı.

Muhabir: Ömer Fansa

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: