TZOB'dan fiyat artışı uyarısı

ANKARA (ANKA) – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bazı spekülatörler tarafından ürün azlığının gerekçe gösterilerek fiyatların yükseltildiğini, kuraklık ve Ramazan fırsatçılığı yapıldığını söyledi. Bayraktar, tedbir alınmaz ise gıda fiyatlarında patlama yaşanacağını önesürdü.

Ürünün tüketiciye ulaşması aşamasında "aracılar"ın en karlı çıkan kesim olduğunu kaydeden Bayraktar, üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkının yaş sebze ve meyvede yüzde 240'a, kurutulmuş ürünlerde yüzde 266'ya, baklagillerde yüzde 177'ye ve hayvansal ürünlerde yüzde 195'e çıktığını söyledi.

Reklam
Reklam

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Genel Merkez'de düzenlediği basın toplantısında, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farka bakıldığında fiyat artışlarının üreticiden kaynaklanmadığını, bunda üreticiden tüketiciye ulaşan hal, pazar ve market gibi zincir halkalarının fiyat artışlarında etkili rol oynadığını kaydetti.
Bayraktar, Ramazan ayının yaklaşması nedeniyle meydana gelmesi beklenen talep artışının bir takım stokçular ve fırsatçılar tarafından suistimal edilmek istendiğini savundu. Fiyatların suni olarak arttırılmasının engellenmesi gerektiğini kaydeden Bayraktar, "Ne üretici ne de tüketici mağdur edilmelidir. Fiyat artışının sorumlusu üretici değildir. Ürünleri stoklayıp azar azar piyasaya sürerek fiyatları yükseltenlerden beklentimiz, üretici ve tüketiciyi düşünerek sağduyulu davranmalarıdır" dedi.

-UCUZA ALINAN ÜRÜN PAHALIYA SATILIYOR-
Ramazan nedeniyle fiyatlarda artış yaşanacağını ve tüketicilerin daha da zorlanacağını belirten Bayraktar, yetkilileri bir an önce önlem almaya çağırdı. Türkiye'de yeterli soğuk hava deposu olmaması nedeniyle hasadın yoğun olduğu dönemde pazara talebin üzerinde ürün sunulduğunu kaydeden Bayraktar, söz konusu durumun üretici fiyatlarında düşüşe neden olduğunu söyledi. Bayraktar sözlerini şöyle sürdürdü:
"Soğuk hava deposu olmayan, örgütlenmesi için yeterli finansman kaynağı oluşturulmayan üreticiden ucuza alınan ürün, fahiş fiyatlarla bir takım fırsatçılar tarafından piyasaya sunulmakta, üretici emeğinin karşılığının alamadığı gibi tüketicide daha pahalıya ürün tüketmek zorunda bırakılıyor."

Reklam
Reklam

-1 LİTRE SÜTTE YÜZDE 195.5 FİYAT FARKI-

Bayraktar, TZOB tarafından yapılan çalışma sonucunda, 1 litre sütte yüzde 195.5, dana kuşbaşıda yüzde 88.3 ve yumurtada yüzde 25 fiyat farkı oluştuğunu bildirdi. Bayraktar, fiyat farkı kuru kayısıda yüzde 266.3, kuru üzümde yüzde 173.5, kuru incirde yüzde 129.8, nohutta yüzde 177.7, kuru fasulyede yüzde 145.4, yeşil mercimekte yüzde 109.1 ve kırmızı mercimekte yüzde 100 olduğunu belirtti.

-ARMUTTA FİYAT FARKI YÜZDE 241.6-
Armuttaki fiyat farkının yüzde 241.6 olduğunu söyleyen Bayraktar, bu farkın domateste yüzde 180.4, salatalıkta yüzde 151.3, sivri biberde yüzde 159.2, kavunda yüzde 190.5, karpuzda yüzde 106.1, şeftalide yüzde 158.8, üzümde yüzde 176.8, yeşil mercimekte yüzde 96.2 ve elmada ise yüzde 50 seviyelerinde olduğunu ifade etti.
Bayraktar, üretici ve tüketici arasında oluşan makasın daraltılması için alınacak önlemleri şöyle sıralardı:
-Piyasalarda etkin bir denetim mekanizması kurularak, fiyatların aşırı biçimde artmasının önüne geçilmeli.
-Ürünün üreticiden tüketiciye doğrudan satışını sağlayacak mekanizmalar geliştirilmeli.
-Üretici birlikleri kanalıyla ürünlerin pazarlanması sağlanmalı.
-Tarımsal Üretici Birlikleri finansman bakımından güçlendirilerek etkin hale getirilmeli. (ANKA)

Reklam
Reklam