Üç aylar ne zaman başlıyor? 2017 3 aylar başlangıcı tarihi hangi gün?

Üç aylar ne zaman 2017'de başlıyor? 3 ayların başlangıç tarihi hangi gün? Üç ayların önemi nedir? Üç aylarda hangi ibadetler yapılır? Üç aylara özel dualar ve yapılacak ibadetler haberimizde.

3 aylar ne zaman başlıyor (2017 üç aylar başlangıcı) sorusunun yanıtı Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan geldi. Üç aylar bu ay sonu başlıyor. Peki 3 aylarda hangi ibadetler yapılır? Üç aylarda hangi namaz kılınır, oruç tutulur mu? Recep, Şaban ve Ramazan ayında hangi dualar okunur ve nasıl namaz kılınır? 2017 3 aylar başlangıç tarihi ile ibadetleriyle ilgili tüm detayları mynet.com'da öğrenebilirsiniz.

3 AYLAR NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Müslümanlar için farklı bir manevi atmosfere girilen 3 aylara sayılı günler kaldı. 3 aylar 29 Mart Çarşamba günü başlayacak. 3 aylar Recep ayı ile başlayıp, Şaban ayı ile devam edip Ramazan ayının bitmesiyle son bulur. Üç aylar, Hicri Takvim'de mukaddes olan Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır.

Reklam
Reklam

ÜÇ AYLAR'IN ÖNEMİ NEDİR?

Üç aylar Recep, Şaban ve Ramazan'dan oluşan ve İslam alemince mübarek kabul edilen aylardır. Bu aylar faziletli sayıldığı için daha çok ibadet edilir ve günahtan sakınılır. Bir hadise göre Recep Allah'ın ayıdır, Şaban Peygamber Muhammed'in ayıdır, Ramazan da Ümmetin ayıdır.

ÜÇ AYLAR İBADETİ

Selman-ı Farisi sorar:

-Ey Allah'ın Resulü! O namazı ne şekilde, ne zaman kılayım?
Efendimiz (sav) :

-''Ey selman! Ayın evvelinde on rekat kılarsın. ALLAH (cc) rızası için niyet edilir. İki rekatta bir selam verilir. Bir Fatiha, Üç İhlas ve Kafirun duaları okunur. Namaz tamamlandıktan sonra eller kaldırılıp şu dua okunur:

''La ilahe illALLAHü vahdehü la şerike leh,lehül mülkü ve lehül hamdü yuhyi ve yumit,biyedihil hayr,ve hüve ala külli şey'in kadir,ALLAHümme la mania lima e'tayte ve la mu'tıye lima mene'te ve la yenfeu zel ceddi minkel ced''

Sonra iki elini yüzüne sürersin. Ayın ortasında da on rekat daha kılarsın (yukarıdaki tarifteki gibi). Bu kez namazdan sonra şu duayı okursun;
''La ilahe illALLAHü vahdehü la şerike leh,lehül mülkü ve lehül hamdü yuhyi ve yumit,biyedihil hayr,ve hüve ala külli şey'in kadir,ilahen vahiden ehaden ferden sameden vitran ve lem yettehiz sahibeten ve la veleda'

Reklam
Reklam

Ayın sonunda da on rekat kılarsın. Namazdan sonra şu duayı edersin;

''La ilahe illALLAHü vahdehü la şerike leh,lehül mülkü ve lehül hamdü yuhyi ve yumit,biyedihil hayr,ve hüve ala külli şey'in kadir,ve sallALLAHü ala seyyidina MUHAMMEDin ve ala alihit tahirine ve la havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim''

Bu duadan sonra istek ve dileklerinizi ileten özel duanızı yaparak bitirirsiniz.

3 AYLARDA HZ. MUHAMMED'İN DUASI

Önce, üç aylarımız boyunca hep tekrar edeceğimiz Hz. Muhammed'in şu özel duasıyla girelim konumuza:

-Allah'ım, mübarek kıl bize Recep ve Şaban'ı; affımıza vesile eyle Şehr-i Ramazan'ı!

RECEP AYI İBADETİ VE NAMAZI

Üç ayların ilki olan Recep, "yüceltilmiş, içine ikramlar konulmuş ay" ve "hazırlanmak" manalarına gelmektedir.

Selman-ı Farisi(ra)dan rivayet ediliyor ki:

Receb-i Şerif'in hilali girdiğinde Efendimiz (sav) bana hitaben buyurdular ki:

-''Ey selman! Her kim ki Receb ayında her rekatta BİR FATİHA, ÜÇ İHLAS ve ÜÇ de KAFİRUN SURESİ'ni okuyarak otuz rekat namaz kılarsa Allhü teala (cc) hazretleri o kimsenin günahlarını af ve mağfiret eder. Ona senenin tamamını oruç tutmuş sevabı verir. Gelecek seneye kadar namaz kılanlardan yazılır. Her gün onun için bedir şehitlerinden bir şehidin ameli kadar ameli yükselir.''

Reklam
Reklam

Receb ayının ilk günü girince Allah rızası için iki rekat nafile namaz kılınır. Sonra samimiyetle günahlara tövbe edilir. 111 defa “Allahümme salli ala Muhammed” diye Peygamber Efendimize salat-ü selam getirilir. 1660 defa “ya Allah” diye tesbih çekilir.

Üç aylar boyunca her gün 1100 kere la ilahe illallah, 100 kere de Muhammedürresulullah diye bu tesbihe devam edilir. Üç ayların sonunda ise 90 bin kelime-i tevhid çekilecektir.
1100 defa la ilahe illallah
100 defa Muhammedürresulullah
100 defa ya Allah
111 defa Allahümme salli ala Muhammed

ŞABAN AYI VE İBADETİ

Üç ayların ikincisi olan Şaban, kelime manası itibariyle "dağılan", "saçılan" manalarına gelmektedir. Bir rivayete göre Peygamber Efendimiz, Şaban ayında Ramazan için pek çok hayır dağıldığı için bu aya bu ismin verildiğini ifade etmektedir.

Her kim Şabanın ilk gecesinde, birinci rekatlarında; Bir fatiha 5 ihlas okumak suretiyle (yani ikinci rekatta dilediğini oku fatihadan sonra), on iki rekat kılarsa (2 rekatta bir selam ile) Allahu Teala ona on ikibin şehid sevabı verir. Kendisine oniki senelik ibadet sevabı yazılır. Anasının onu doğurduğu gündeki gibi hatalarından sıyrılır ve seksen güne kadar üzerine hiçbir hata yazılmaz.

Reklam
Reklam

Şaban Ayı'nın ilk günü kılınacak namaz: 2 rekat kılınır. Her rekatta 1 Fatiha, 10 Ayetel Kürsi ve Ali İmran süresi 18. (Şehidallahu…) ayeti okunur. Bu namazı kılana cennette göz görmedik kulak duymadık,hiç bir beşerin kalbinden geçmeyecek nimetler verilir. Mahşer korkusundan emin olur.

Şabanın ilk ve son perşembesini oruçla geçireni rahmeti ile cennete girdirmek Allahu Teala üzerine bir hak olur. Her kim Şabanın başından ortasından ve sonundan üç gün oruç tutarsa Allahu Teala ona yetmiş peygamber sevabı yazar. Yetmiş sene ibadet etmiş gibi olur. O sene ölürse şehid olarak ölür. Her hangi bir aydan 13-14-15.günler olan eyyam-ı bıyd –ı oruçlu geçirene ALLAH birinci güne onbin sene, ikinci gününede yüzbin sene, üçüncü günde yüzbin senelik ecir verir. On beşinci gün olan berat gününün orucuna rağbet edin. O günü cinler, kuşlar, yabani hayvanlar, davarlar, denizin balıkları, böcekler oruçlu geçirir. Her kim Şabanın son pazartesini oruçlu geçirirse kendisi için günahları bağışlanır.

“Şüphesiz ALLAH o sene ölecekleri bu ayda yazar. Bende ecelim geldiğinde oruçlu olmayı seviyorum.” Buyurdu peygamber efendimiz (S.A.V.)

Reklam
Reklam

RAMAZAN AYI ORUCU VE İBADETİ

Üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayı on bir ayın sultanı ve ayların en faziletlisidir. Zira bu ayda Kur'an indirilmeye başlanmış ve ay boyunca oruç tutmak farz kılınmıştır.

Ramazân-ı şerîfin ilk akşamı, (Şa'ban'ın son gününü Ramazan'ın ilk gününe bağlayan gece) akşamla yatsı arasında 2 rek'at teşekkür namazı kılınır. "Yâ Rabbî, Ramazân-ı şerîf ile müşerref kıldığın için" denilir ve namaza durulur.

Fâtiha-i şerîfeden sonra birinci rek'atte 1 "İnnâ a'taynâkel-kevser...", ikinci rek'atte 1 İhlâs-ı şerîf okunur.

Namazdan sonra; 70 İstiğfâr-ı şerîf, 70 Salevât-ı şerîfe (Salât-ı Münciye okumak efdaldir) okunup dua yapılır.

Birinci 10 gün içinde mümkünse Tesbih Namazı kılınır ve Hatm-i Enbiyâ yapılır. İkinci 10 gün içinde mümkünse yine Tesbih Namazı kılınır ve Hatm-i Enbiyâ yapılır. Üçüncü 10 gün içinde tevbe-istiğfar, Hatm-i Enbiyâ ve 7 salât-ü selâm'dan sonra mümkünse Hatm-i İstiğfâr yapılıp, yani 1001 defa:

"Estağfirullâhe'l-azıym. Ve etûbü ileyk" denilip, bittikten sonra 7 ilâ 70 salat-ü selâm okunur ve duâ yapılır.

Reklam
Reklam

İftara yakın:

"Allâhümme yâ vâsial-mağfiratiğfirlî", iftar esnâsında da:

"Allâhümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme ğadin neveytü" duâsı okunur.

Ramazanda sadaka-i fıtır veremeyen müslümanlar, arefe günü 2 rek'at namaz kılarak, Allâh'a ilticâ ederler. Zamm-ı sûre olarak ne istenirse o okunur.

2017 DİNİ GÜNLER - HANGİ KANDİL NE ZAMAN KUTLANACAK?

İslam aleminin kutsal saydığı 4 kandil gecesi de Üç Aylar içinde yer alır. Regaib Kandili ve Mirac Kandili Recep ayı içinde, Beraat Kandili Şaban ayında, Kadir Gecesi ise Ramazan ayı içinde bulunur.

Üç Ayların Başlangıcı: 29 Mart 2017 Çarşamba
Regaib Kandili: 30 Mart 2017 Perşembe
Miraç Kandili: 23 Nisan 2017 Pazar
Berat Kandili: 10 Mayıs 2017 Çarşamba
Mevlid Kandili: 29 Kasım 2017 Perşembe

2017 RAMAZAN ORUCU BAŞLANGICI VE RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Ramazan Ayının Başlangıcı: 27 Mayıs 2017 Cumartesi
Kadir Gecesi: 21 Haziran 2017 Çarşamba
Ramazan Bayramı Arefesi: 24 Haziran 2017 Cumartesi
Ramazan Bayramı 1. Gün: 25 Haziran 2017 Pazar
Ramazan Bayramı 2. Gün: 26 Haziran 2017 Pazartesi
Ramazan Bayramı 3. Gün: 27 Haziran 2017 Salı

Reklam
Reklam

2017 KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Kurban Bayramı Arefesi: 31 Ağustos 2017 Perşembe
Kurban Bayramı 1. Gün: 1 Eylül 2017 Cuma
Kurban Bayramı 2. Gün: 2 Eylül 2017 Cumartesi
Kurban Bayramı 3. Gün: 3 Eylül 2017 Pazar
Kurban Bayramı 4. Gün: 4 Eylül 2017 Pazartesi

Hicri Yılbaşı: 21 Eylül 2017 Perşembe
Aşure Günü: 30 Eylül 2017 Cumartesi