Üç aylık dönem için acil eylem planı yapılacak

Ankara -(AA) Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, ilk aşamada yıl sonuna kadar, üç aylık dönem için 'acil eylem planı' oluşturulacağını bildirdi. Nazım Ekren, bunun 2008-2012 için hükümet programında yer alanlardan oluşan bir eylem planı olduğunu söyledi.

Bu arada 58 ve 59. hükümetler döneminde hazırlanan eylem planlarının yüzde 80'inin gerçekleştiğine işaret eden Bakan Ekren, "205 eylem ve faaliyetten 165 tanesi gerçekleştirildi, 40 tanesi de, yapılması gereken düzenlemeler henüz bitirilemediği için o süreç devam ediyor" dedi.

Reklam
Reklam

Başbakan Yardımcısı Ekren, 60. hükümetin Eylem Planının belirleneceği toplantının açılışında yaptığı konuşmada, şunları kaydetti:

"Önceki dönem istikrarla büyümeye odaklanmışken, bu dönem yine bu devam edecek ama özellikle büyüme ve istikrarın güçlendirildiği bir döneme de girmiş olacağız. Kişi başına milli gelirin bu dönem sonunda 10 bin dolara ulaşması hedefi, büyüme ve istikrarın daha kalıcı hale geleceğinin bir mesajı olarak algılanması gerekir. Yeni dönemde, ekonomik ve sosyal kalkınma birlikte ele alınarak, işsizlik ve istihdam konusunda yeni açılımlara imza atacak bazı düzenlemeler ve tedbirler de yer alıyor."

Hükümetin amacının sadece ekonomik olmadığını, diğer alanlarda da sahip oldukları imkan ve kaynakların değerini artırmak İçin, 3 önemli konuda ısrarı sürdürdüklerine işaret eden Ekren, şöyle devam etti:

"Bunlardan bir tanesi, piyasanın topluma olan güveni sürdürmesi. İkincisi temel makro göstergelerin güçlendirilmesi. Diğeri ise özellikle bu dönemde üzerinde duracağımız sektörel performansların artırılmasıdır. Bu, hem ekonomik hem de sosyal ve kültürel performansların artırılmasına önem vereceğimizi, tercih ve önceliğimizi bu noktaya çektiğimizi gösterir.

Reklam
Reklam

Öncelikle genel ve sektörel anlamda verimlilik ve etkinliği artıracak düzenlemeleri ön planda tutuyoruz. Bundan beklentimiz, yapısal değişimler, koordinasyonun etkinliğinin artırılması ve piyasanın iyi işleyen rasyonel bir yapıda devam eden bir özellik kazanmasıdır."

Özellikle makro ve mikro reformların devam edeceğinin altını çizen Başbakan Yardımcısı, "İkincisi özel sektör odaklı kamu politikalarını daha etkin şekilde kurgulayacağız ve uygulamaya koyacağız. Son olarak da teknoloji ve yetkinlik geliştirme projelerine hem sektör hem bölge düzeyinde ağırlık vereceğiz" diye konuştu.

Ekren, öncelikli reformların sorulması üzerine, temel konulardan birinin Sosyal Güvenlik Yasası olduğunu bildirdi.

Nazım Ekren, bu yasayla ilgili muhtemelen son düzenlemelerin, rötuşların yapılacağını ve ardından sürecin önümüzdeki günlerde meclisin gündemine uygun olarak kaldığı yerden devam edeceğini bildirdi.

Büyüme rakamlarını da değerlendiren Başbakan Yardımcısı Ekren, son açıklanan rakamların ikinci üç aylık dönemi kapsadığına dikkati çekti, "6 aylık dönemlere bakıldığında, yıl sonu hedeflerine bakıldığında, beklentilerden uzak bir tablo göstermiyor. Bir konjonktürel gelişme diye bakıp önümüzdeki dönemde gerekli tedbirler sözkonusuysa onunla ilgili gerekli adımlarda atılacaktır" dedi.

Reklam
Reklam