Üç Dağın Tırmanış Rotaları Belirlendi

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından yapılan çalışma kapsamında, Büyük Ağrı, Küçük Ağrı ve Süphan Dağı'nın tırmanış rotalarının çıkarıldığı bildirildi.

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından yapılan çalışma kapsamında, Büyük Ağrı, Küçük Ağrı ve Süphan Dağı'nın tırmanış rotalarının çıkarıldığı bildirildi.

SERKA'dan yapılan yazılı açıklamada, Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars'ın tarihi, kültürel ve doğal değerlerinin rotalarının belirlenmesi için kalkınma ajansı tarafından çalışma yapıldığı belirtildi.

Söz konusu çalışma kapsamında, Türkiye'nin üç önemli dağı olan 5 bin 137 metre yüksekliğindeki Büyük Ağrı ve 3 bin 896 metre yüksekliğindeki Küçük Ağrı Dağı ile 4 bin 58 metre yüksekliğindeki Süphan Dağı'nın rotalarının çıkarıldığı bildirildi.

Reklam
Reklam

Yürüyüş rotaları uzmanı Ersin Demirel'in başkanlığındaki 7 kişilik ekibin, Ağrı'nın Patnos ilçesi ile Bitlis'in Adilcevaz ilçesi sınırlarında bulunan Süphan Dağı'na tırmanarak, 8 saat süren yürüyüşün ardından 4 bin 58 metre yüksekliğindeki Süphan Dağı'nın zirvesine ulaştığı ifade edildi.

Yürüyüş sırasında, dağın rotasının çıkarıldığı ve GPS koordinatlarının alındığı vurgulanan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Grup, ikinci tırmanışını 5 bin 137 metre yüksekliğindeki Büyük Ağrı Dağı'na yaptı. Dağın 3 bin 350 ile 4 bin 200 metresinde iki gün kamp kuran ekibimiz, üçüncü gün 5 saatlik yürüyüşün ardından Büyük Ağrı Dağı'nın zirvesine çıktı. Grubun son zirvesi 3 bin 896 metre yüksekliğindeki Küçük Ağrı Dağı oldu. Bugüne kadar dağcıların çıktığı klasik rota dışında alternatif rota belirleyen SERKA ekibimiz, saatler süren tırmanışın ardından, kum ve taşlarla kaplı Küçük Ağrı'nın zirvesine çıktı. Böylece tırmanış rotası programı kapsamında Büyük Ağrı Dağı'nın 38 kilometre, Küçük Ağrı Dağı'nın 18 kilometre, Süphan Dağı'nın 18 kilometrelik tırmanış rotası çıkarıldı."

Reklam
Reklam

Çalışmalar kapsamında, Iğdır'ın Tuzluca ile Ağrı'nın Doğubayazıt ve Taşlıçay ilçeleri arasında bulunan Balık Göl'ün çevresinde 37 kilometrelik yürüyüş ve bisiklet rotasının belirlendiği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, yürütülen proje kapsamında yürüyüş ve tırmanış rotaları, haritalı rehber kitaplarının SERKA tarafından ücretsiz yayınlanacağı ve GPS koordinatlarının internet üzerinden kullanıma sunulacağı kaydedildi.

Muhabir: Ercüment Daşdelen / Ayşe Yıldız / Muharrem Aksakallı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: