Üç Gün Hastalığı Hayvan Ölümlerine Neden Oluyor

Mersin’in Tarsus ilçesinde faaliyet gösteren Tarsus Süt Üreticileri Birliği, hayvan ölümlerine neden olan üç gün...

Mersin’in Tarsus ilçesinde faaliyet gösteren Tarsus Süt Üreticileri Birliği, hayvan ölümlerine neden olan üç gün hastalığı ile ilgili açıklama yaptı.

Birlik Başkanı Yılmaz Karabulut, hastalığın tipik olarak üç safhasının tanımlandığını vurgulayarak şöyle konuştu: "Akut ateşli dönem, özellikle süt sığırlarında aniden ortaya çıkar. Sığırlar ateşle birleşik semptomlar gösterir. Rectal ısı ise genelde 40 derecenin üstündedir. Hasta hayvanların ortalama yüzde 50'si titrer. Hasta sığırlar sırtlarını kamburlaştırır, burunlarından ve ağızdan akan salya akar ve kafalarını aşağıda tutarlar. Sık sık göz ve burun akıntısı vardır. Yeme ve geviş getirme durur, özellikle süt sığırlarında süt verimi düşer. Kulaklar aşağıya düşer." dedi.

Reklam
Reklam

Karabulut, hastalığın ikinci safha bir ya da daha fazla bacaklarda kas güçsüzlüğü ve topallığa neden olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Topallık bacaklar arasında değişebilir. Eklemlerde gözle görülebilen şişlik olabilir. İyileşme döneminde, etkilenen hayvanların büyük çoğunluğu yem yemeye su içmeye devam eder. Hastalıktan çok etkilenmiş iyi kondisyonlu ağır hayvanlar kilo kaybedebilir. Bazı hayvanlar kas hasarından veya dirençli mücadeleden dolayı spinal kanala zarardan dolayı yerde kalabilir. Genellikle, yaklaşık yüzde 1 ölüm ya da yıkımlanma olur. Çünkü ayağa kalkamazlar hatta bu durum yüzde 10’a kadar çıkabilir, üç gün hastalığından kurtulan bazı hayvanlar bel omurunun zarara uğramasından dolayı sendeler. Salgınlar süresince üç gün hastalığının teşhisi sürü içerisinde hastalığın hızlı yayılması, topallık, kas güçsüzlüğü, ağrı, hızlı solunum ve kısa süren ateşin varlığı ile anlaşılır." diye konuştu.

Üç gün hastalığının virüsünün hastalığın ateşli erken döneminde hayvanlardan alınan bir kan örneğinden kültür edilebileceğini anlatan Karabulut şöyle konuştu: " Alternatif olarak, iki kan örneği ateşli dönemde elde edilen birincisi ve ondört gün sonra elde edilen ikincisi ile üç gün hastalığının virüsünün antikorlarının gelişmesi izlenebilir."

Reklam
Reklam

Öte yandan ilaç tedavisi ile hastalığın ilerlemesinin azaldığını belirten Karabulut,“İlaçlı et ve sütün kullanılmayacağı dönem gözönünde bulundurulmalı. Çoğu hayvanlar su, gölgelik yer ve yem sağlanırsa iyileşir. Üç gün hastalığına yakalanan hayvanların boğaz kaslarının felci nedeniyle sıvılar soluk borusunu geçerek akciğerlere kaçıp pneumoniye neden olmasından dolayı ağızdan su içirilmemeli." şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: